В град Хисаря се проведе за поредна година кръг от Откритото първенство на България по спортно ориентиране. В оспорваната двудневна надпревара взеха участие над 100 състезатели. Кметът на Общината Пенка Ганева, поздрави спортистите и връчи наградите на победителите в различните възрастови групи.

Много медали и отличието за второ място в отборното класиране в старта за Купа „Аугуста” спечелиха състезателите от националния отбор на Република Турция. Те споделиха, че са очаровани от град Хисаря и местното гостоприемство. Кметът Ганева пожела на всички състезатели успешни представяния в следващите състезания и че ще се радва, курортът да стане тяхно предпочитано място за почивка и възстановяване.

Един от приоритетите на местната власт е именно развитието на туризма и спорта в общината.

Спортното ориентиране е спорт, в който от състезателя се изисква да се ориентира в непозната местност сред природата, като се придвижва с помощта на карта и компас. Целта е да се открият и посетят в определен ред контролните точки, отбелязани по предварително очертан маршрут на картата, като се избира възможно най-краткият и бърз път.

При спортното ориентиране класирането се определя по времето, за което състезателите са преминали своя маршрут от старта до финала, преминавайки през всички контролни точки.

Състезанието проверява уменията за навигация, концентрация и бягане на състезателите. Нужно е високо равнище на физическа дееспособност и добра скорост на бягане, за да победиш в международно или елитно състезание. За да е справедливо за всички състезатели, картата (с отбелязаните на нея контролни точки) обикновено не се дава на старта, а малко след него и състезателите тръгват през не по-малко от 1 минута.

Целта на всеки е да избере най-бързия маршрут между контролите. Изборът на най-добър вариант е много важен - най-бързият е невинаги и най-краткият.

TrafficNews.bg