Четирима от поканените от Международния олимпийски комитет (МОК) осем руски тенисисти отказаха участие на олимпийските игри в Париж. На тяхно място са предложени други четирима, които в момента се проверяват, каза за ТАСС президентът на Руската федерация по тенис Шамил Тарпищев.

Вчера МОК актуализира списъка с одобрените за участие руски и беларуски спортисти на Олимпиадата. От руските тенисисти покани получиха Даниил Медведев, Андрей Рубльов, Карен Хачанов, Роман Сафиулин, Даря Касаткина, Людмила Самсонова, Екатерина Александрова и Мира Андреева. Рубльов, Хачанов, Касаткина и Самсонова обаче отказаха участие в турнира. Вместо тях руската федерация номинира Павел Котов, Аслан Карацев, Вероника Кудерметова и Диана Шнайдер.

"МОК трябваше да обяви списък с проверените състезатели. Естествено, че сега проверяват следващите, които биха ги заменили - Котов, Карацев, Шнайдер и Кудерметова", каза Тарпищев.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август. Ограниченията продължават да важат за руските и беларуските спортисти. Във френската столица те ще могат да се състезават с неутрален статут, ще им бъде забранено да демонстрират каквато и да е връзка със своите страни и да участват в отборните надпревари.