С брутален студ се сблъскват българските олимпийци на Зимните игри, които вече започнаха в корейския град Пьонгчанг, но за сметка на това се радват на вкусни гозби. Убийствено ниските температури обещават да превърнат зимната олимпиада в най-студената в историята. Прогнозите са, че ще има рекорди от -15 градуса в първите дни на форума. Досега най-мразовитите игри са в норвежкия Лилехамер през 1994 година, където бяха отчетени -11 градуса. За сравнение - температурите на предишната зимна олимпиада в Сочи, стигаха до плюс 20 градуса - там беше по-топло дори от лятната олимпиада в Лондон през 2012 година.

Снегът, на който ще се проведат олимпийските състезания в Пьонгчанг, е коренно различен от този, на който са свикнали да карат състезателите в Европа. Според някои от тях той наподобява стиропор, тъй като студът го прави по-твърд и опасен. Надеждата ни в сноуборда Радо Янков обаче е на мнение, че конкректно за неговия спорт това е добре. Проблемът е, че не е тренирал при подобни условия.

Жестокият сняг доведе и до първата по-сериозна травма. Швейцарската състезателка по ски-алпийски дисциплини Мелани Мейлар отпада от състава на тима за игрите. 19-годишната Мейлар падна по време на тренировка и е получила контузия на коляното. От швейцарската федерация по ски обявиха, че алпийката е с тежка травма на лявото коляно, включително разкъсване на предна кръстна връзка и увреждане на менискуса. Мейлар, която трябваше да участва в слалома и в гигантския слалом в ПьонгЧанг, ще се
завърне в родината си, където ще претърпи операция и ще пропусне всички състезания до края на сезона.

Нечовешкият студ в Пьончанг създаде големи неприятности за скиорите и някои от тях бяха принудени да изхвърлят ските си на боклука след тренировъчните спускания. Не може да направим нищо относно студа. Снегът прилепва в основата на ските и ги изкривява. Един от треньорите каза, че са изхвърлили ските на боклука след днешните тренировки, коментира Крейг Рандел от техническия екип по подръжка на пистите, за когото това е трета Олимпиада.

От мразовитата обстановка в Пьонгчанг се оплака и звездата на австрийските ски Марсел Хиршер. По думите му ледените кристали, в които се превръща снегът, буквално разрязват ските. Снежинките стават остри като бръсначи на минус 20 градуса и режат основата на ските. Затова всяко спускане е с нов чифт ски, коментира Хиршер, който е шесткаретн носител на Световната купа и фаворит за златото в слалома.

Екзотичната местна кухня обаче ще утешава спортистите и ще им дава сили да се борят със суровите метеорологични условия. Азиатската държава има уникална кулинарна култура, за която са характерни разнообразни храни - от традиционното кимчи, направено от осолени и ферментирали зеленчуци, до корейско барбекю, пикантни супи, които са невероятен лек за махмурлук, и алкохолната напитка соджу.

Корейците смятат, че дълголетието и красотата се дължат на благоприятните върху човека свойства на кимчи. Ястието е толкова популярно, че е разработен специален вид, който да може да се консумира от първия корейски космонавт в Космоса.По време на олимпиадата в Сеул, в Корея е отчетен бум на консумацията на кимчи, което го прави любимо ястие и на чужденците. Кимчи представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле и наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки – лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други. В зависимост от отделните райони, кимчи може да се приготвя по много различни начини, съществуват над 200 рецепти с голямо разнообразие и вариации. Ястието се консумира по всяко време на годината в Корея и като съставна част на всяко едно от трите ястия за деня.

Соджу е традиционната и най-популярна корейска алкохолна напитка. Близка е на вкус до традиционната водка. Алкохолното съдържание може да е от 20% до 45% (най-разпространен е варианта с 20% алкохолно съдържание). Като напитка е бистра и безцветна. Въпреки че традиционно се приготвя от ориз, повечето съвременни производители добавят към рецептите сладки картофи или зърно (ечемик, пшеница). Повечето марки Соджу се произвеждат в Южна Корея. Най-често се продава в бутилки по 375 мл.

На големия рибен пазар близо до пристанището Муко търговците продават жива риба в десетки кофи. Клиентите избират и след това продавачът изчиства и нарязва на парчета рибата пред очите им. Повечето хора отнасят покупката си до ресторантите близо до пазара, където рибата се сервира сурова с различни гарнитури или се готви според вкуса им. Сред аламинутите са пилешки шишчета на грил, палачинки с пълнеж от морски дарове, или нарязани и сервирани върху сладолед и шоколадов сос.

Според местните, пикантните горещи супи са чудесен лек срещу махмурлук. Бульоните със свинско или телешко месо са варят в голям съд за няколко часа, преди съставките да бъдат нарязани и сервирани с ориз и гарнитури, като популярното кимчи. Ресторантите, които предлагат подобни ястия, често са с необичайно работно време, готови да посрещнат клиентите след бурна вечер в баровете.

Кимчи

 

Соджу