Международният център за спортни изследвания (CIES) публикува годишния си анализ, в който са включени и родните тимове. В проучването присъстват отбори от цяла Европа, а сравненията ни с европейците са повече от интересни. Анализът на първенствата включва няколко показателя, между които възраст на играчите, височина, брой нови футболисти, играчи от школата и други.

Пловдивските отбори Ботев и Локомотив попадат в няколко класации.

"А" група е първенството с едно от най-сериозните текучества на играчи в последните 5 години - средно по 1,85 години в клуб. Най-често в родния шампионат играчите си сменят "Ботев" (Пловдив) (1,46) и Локомотив (Пловдив) с 1,38, а най дълго ги задържат Литекс (2,63 години).

България е в топ 5 на страните, който правят най-много покупки на нови играчи в първенствата си. Най-много нови попълнения за последните 5 години са направили в Локомотив (Пловдив) -18, а най-малко в Лудогорец -8.

По-отношение на средната възраст на играчите за последните 5 години, родната "А" група заема десета позиция с 26,1 години, а номер 1 е италианската Серия "А" с 27,3. Клубът с най-висока възраст на играчите у нас е ЦСКА (27,7), докато с най-млад и неопитен състав са "Ботев" (Пловдив) (24,0) и Литекс (23,3).

TrafficNews.bg