Борусия Дортмунд стана първият отбор от Група D на Шампионската лига, който се класира за 1/8-финалите. Това стана след успеха с 4:1 над Галатасарай, който подпечата мястото в елиминационната фаза на германския тим.

На „Сигнал Идуна парк“ домакините имаха нужда само от точка, за да продължат напред. Въпреки това, те не оставиха нищо на случайността и натикаха съперника си в неговата половина от самото начало.

Сократис Папастатопулос не беше точен в 25-та минута, а след това последваха пропуски и на Шинджи Кагава и Невен Суботич, преди най-после домакините да открият резултата в 36-та минута. Точен тогава беше Марко Ройс.

Германският нападател получи ювелирен 30-метров пас от Лукаш Пишчек, който го изведе на стрелкова позиция. Той хладнокръвно прати топката зад вратаря и даде важна преднина на тима си – 1:0.

Това поуспокои домакините, а турците имаха твърде редки шансове да застрашат вратата на противника. Селчук Инан и Уесли Снайдер не успяха да изравнят, а Шинджи Кагава и Пиер-Ерик Обамеянг не оползотвориха шансовете за германците.

Те все пак отбелязаха гола на успокоението в 56-та минута. Тогава след късо разиграване при корнер и центриране, защитник на Галатасарай изби, но топката попадна на главата на Себастиен Кел, който я продължи към Сократис Папастатополуос и той от близко разстояние прониза за втори път стража на турците.

И все пак играчите на истанбулския гранд не се отказаха до края. В 71-та минута Уесли Снайдер центрира от корнер по перфектен начин и с безмилостен удар с глава Хакан Балта отбеляза гол и намали преднината на вестфалците на 1:2.

Но това беше само временен подем за турците. Крилете им набързо бяха подрязани само четири минути по-късно. Тогава след бърза контраатака Пиер-Ерик Обамеянг намери Чиро Имобиле пред наказателното поле и въпреки че беше съборен, италианецът наниза топката в мрежата за 3:1.

До края домакините имаха няколко шанса да направят победата си още по-голяма, но използваха само един от тях. Това стана даже след автогол на Семих Кая в 85-та минута и така резултатът беше оформен на 4:1.

Така Борусия Дортмунд спечели четвъртата си победа от четири мача и вече има 12 точки в актива си, като не само се класира за осминафинал, но и трудно ще бъде изместен от първата позиция./sportonline/

 

Неделин Петров