Габриела Петрова спечели сребърен медал в дисциплината троен скок на Европейското първенство по лека атлетика в зала, домакин на което е чешката столица Прага.

22-годишната Петрова завърши с резултат от 14.52 метра, който тя постигна в последния си шести опит. Преди него българката заемаше третата позиция.

С постижението си Петрова се доближи само на 3 сантиметра от личния си рекорд от 14.55 метра, с който тя триумфира на Националния шампионат на закрито в Добрич в средата на февруари.

Петрова, която е европейска шампионка за девойки до 23 години от Тампере 2013 г., започна отлично състезанието, като в първия си опит тя скочи същия резултат, с който покри квалификационната норма за участие във финала, ден по-рано 14.21 м. Новата българската гордост в леката атлетика заемаше третото място след четвъртия си опит от 14.33 метра, след което тя подобри постижението си на 14.37 метра в петия си скок, преди в последния си опит тя да достигне и до второто място в крайното класиране с 14.52 метра.

Така тя донесе втори медал за България на Европейското първенство в зала, след бронза на Радослава Мавродиева в тласкането на гюле от събота.

Победителка на троен скок стана действащата световна шампионка в зала от Сопот 2014 г. Екатерина Конева. Рускинята постигна най-добър резултат в света за сезона от 14.69 метра. С бронза се окичи натурализираната от Израел украинка Хана Княжева, която постави нов национален рекорд с 14.49 метра още в първия си опит.

TrafficNews.bg