Датата за покриване на олимпийски нормативи в леката атлетика за Париж беше 30 юни, а вече е ясно, че България по всяка вероятност ще бъде представена в Париж от шестима родни състезатели в този спорт.

Единствената ни атлетка с покрит олимпийски норматив е Пламена Миткова, която в неделя спечели националната титла в скока на дължина във Велико Търново с 6.97 метра (олимпийски норматив 6.86 м) и излезе на четвърто място в световната ранглиста за сезона. Така тя си гарантира сигурно място в Париж.

Още шестима родни атлети са в отлични позиции в ранкинг системата и ще получат право да участват в Париж. Сред тях е и Александра Начева, която обаче се контузи тежко в Габрово през миналия месец и претърпя операция и няма да бъде във френската столица.

Другите ни петима състезатели с позиции за участие на Игрите в Париж са Габриела Петрова (троен скок), която заема 28-мо място в листата за Олимпиадата, Мирела Демирева (скок височина) - 23-то място и Милица Мирчева (маратон), която е на 92-ра позиция в ранкинг системата.

При мъжете двама са българските състезатели, които ще получат възможност да стартират в Париж - дебютантът Божидар Саръбоюков (скок дължина - 26-о място в ранкинг системата) и Тихомир Иванов (скок височина - 25-и).