Също така Жужо бе част от националния отбор в тези години. Игра на световното първенство в Мексико през 1986 година. В Холандия с отбора на Фейенорд през сезон 1983/1984 печели дубъл – шампионат и купа. И през същия сезон е съотборник с легендата на Аякс Йохан Кройф който през този сезон играе за вечния враг Фейенорд. В чужбина Желязков играе още за белгийския Беерскот, както и за френския Страсбург.

В по-нови дни Андрей Желязков изпълнява ролята на спортен директор в различни клубове. Бил е на този пост в Левски, Локо(Сф), Несебър и Нафтекс. Бил е скаут на Фейенорд и за последно скаут на Лудогорец. Заговори се, че от Новата 2015 година ще заеме поста на спортен директор в Ботев (Пд) където старши треньор е Вили Вуцов.

За евентуалното си преминаване на тази длъжност в пловдивския Ботев и за функцията на спортния директор Андрей Желязков говори пред Sportonline.bg:

„Кой не би искал да работи в клуб като Ботев(Пд). Не мога обаче аз да се предлагам където и да е. Засега това са само догадки. Виждам, че в Ботев станаха доста промени напоследък в ръководството на клуба", бяха първите думи на Андрей Желязков.

„Ако стане така, че поема длъжността на спортен директор в Ботев(Пд), ще ми бъде работа, която познавам доста добре. Досега съм изпълнявал подобни функции в Левски, Локо(Сф), Несебър и Нафтекс", припомни Желязков.

„В различните страни длъжността на спортен директор има различен характер. В Англия сър Алекс Фъргюсън олицетворяваше най-добре съвместяването на старши треньор и спортен директор в Манчестър Юнайтед, което там се нарича мениджър. В Германия, и по-точно в Байерн, в момента спортен директор е Матиас Замер. Там той си има по-специфични функции и не се меси в треньорските задължения на Пеп Гуардиола. Но и в Англия, и в Германия, когато стане въпрос за закупуване на даден футболист, винаги решенията се взимат не от треньор и спортен директор, а от финансовото ръководство на даден клуб. Трябва да се постигне единомислие за похарчените пари, които трябва да си струват за качествата на даден футболист. И явно в онези страни този елемент работи много добре",добавя Жужо.

 

Неделин Петров