Пловдив ще има отново отбор във волейболната Суперлига при мъжете, след като през новия сезон това ще е Локомотив Авива (Пловдив). На пресконференция в Община Пловдив в присъстивето на кмета Костадин Димитров, зам.-кмета по спорта Николай Бухалов, собственикът на клуба - Ивайло Константинов, главният мениджър Людмил Найденов и треньора на тима - Найден Найденов беше представен новият проект. 

Припомняме, че след скандал с община Дупница отборът на Марек реално се премести в Пловдив и смени името си. Ръководството на клуба остава същото, а в отбора бяха привлечени доста нови имена. От клуба заявиха, че са имали опции за други градове като Пазарджик, Ямбол и Правец, но са избрали Пловдив, защото тук са били най-добрите условия. 

Целта пред отбора е спечелване на медали през новия сезон. 

Клубът ще бъде с трима чуждестранни попълнения през новия сезон - Дмитро Долгополов, Кристоф Хорват и Анас Алвадани, както и опитните български волейболисти - Тодор Вълчев и Жулиен Георгиев. Отборът ще дава път и на млади таланти. Клубът започна подготовка за новия сезон вчера. 

Осигурена е леговата база за волейболистите, които ще бъдат настанени в пловдивски хотел. За школата от Локомотив заявиха, че ще си сътрудничат с Виктория Волей и ще има и малка част деца, които идват от Дупница. Ще има юноши старша и младша възраст. 

В първия си мач за новия сезон Локо ще гостува на Дунав, а мачът ще е между 18-21 октомври. Отборът ще домакинства в залата на Пловдивския университет. 

За последно Пловдив имаше отбор във волейболния елит през сезон 2021-2022, когато в Суперлигата беше Локомотив. 

"В тези няколко месеца работихме по организацията. Благодарен съм за възможността да имаме мъжки волейбол в града, който да има своите успехи. Надявам се пловдивскиата общественост и бизнес да подходи по същия начин, както помага на женския волейбол. Надявам се в скоро време да имаме тези зрелищни мачове в „Колодрума“, на които се радват всички пловдивчани. Доброто стечение на обстоятелствата ни помогна да запълним тази ниша, а именно мъжкия волейбол. Готови сме да помагам с провеждането на мачовете и търсим варианти за още финансиране от общината, за да може клубът да съществува пълноценно", каза кметът на Пловдив Костадин Димитров.

„В години назад имаме четири шампионски титли, десетки купи при юношите, младежите и децата. Играли сме Шампионска лига. Надявам се това да се случва и с марката Локомотив в Пловдив, защото градът заслужава. Благодаря на щаба за това, че направи един стабилен отбор. Благодаря на г-н Димитров и г-н Бухалов за гостоприемството. Имаме условия в пъти по-добри от тези, които имахме в Дупница. Радваме се и на голям интерес по отношение на спонсорите. Имаме съвсем приличен бюджет, който ще ни гарантира сериозни успехи. Не можем да гарантираме, че още в първата година ще сме шампиони, но се надяваме поне да имаме медали. Надявам се проектът да бъде успешен, каза собственикът на клуба Ивайло Константинов.

„Пловдив не беше единственият вариант. Вариантите бяха поне 5-6. Смятайте, че всеки град, който има претенции по отношение да развива спорт, беше готов да ни посрещне. Правец, Ямбол и Пазарджик. Цялата логистика беше извършена от ръководството на общината. Ние сме в пълен синхрон с Виктория Волей. Потенциалът на Пловдив е десет пъти по-голям от Дупница, добави още Константинов. 

„След като се взе решение, че се местим от Дупница поради една или друга причина имахме няколко предложения на различни места да се местим, но с президента и с кмета стигнахме до убеждението, че Пловдив е най-доброто място да се раазвива мъжки волейбол, защото градът заслужава заради традициите. Надявам се, че това, което се постигнали в един по-малък град, тук ще бъде постигнато повече и много по-лесно. Ще очакваме подкрепата на феновете и на бизнеса и на целия град да ни помага, за да може това нещо да се случи", заяви мениджърът Людмил Найденов

„За мен като треньор вече 20 години, прекарани в Дупница, е голямо предизвикателство. Аз сам като човек усещах, че трябва да има промяна и тя се случи точно навреме и то в един град, в който винаги сме коментирали, че трябва да има мъжки волейбол. Беше неприятна ситуация в такъв голям град с толкова деца. Знаете, че за тях има стимул, когато има мъжки волейбол, където да се развиват. Щастлив съм от тази промяна. Условията, които ни предлага Общината, която стои зад нас, това ни дава още по-голямо желание. Направихме отбор, който за мен, трябва да се борим за медалите. Ще бъде трудно. Конкуренцията е много сериозна. Има 6-7 отбора, които направиха сериозна селекция, но това е добре за волейбола. Нашият отбор е сплав между млади и опитни играчи, имаме и трима чужденци. Надявам се да направим това, за което сме дошли. Стимулът ни е голям. Тази промяна ни дава много желание и оптимизъм да работим, за да покажем, че градът заслужава мъжки волейболен отбор", каза треньорът Найден Найденов.

Ето и състава на Локомотив за новия сезон 2024-2025: 

Разпределители: 

Дмитро Долгополов (Украйна)

Антон Станчев 

Диагонали: 

Жулиен Георгиев

Кристиян Киров 

Посрещачи: 

Кристоф Хорват (Унгария)

Тодор Вълчев

Иван Тасев 

Ивайло Стойков

Центрове: 

Анас Алвадани (Либия)

Ивайло Дамянов

Кирил Колев 

Константинос Узунов

Либера:

Валентин Пейчев

Чавдар Съловски