Локомотив Пловдив анонсира създаването на Фондация "100 години Локомотив Пловдив". Целта ѝ е да организира 100-годишнината на клуба през 2026г. Фондацията беше представена на брифинг в зала „Евмолпия“ на хотел DoubleTree by Hilton Plovdiv Center.

На събитието присъстваха кметът на Пловдив Костадин Димитров, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, легендите на Локомотив Христо Бонев, Мартин Камбуров, Георги Василев, капитанът на Димитър Илиев, синовете на легендарния Аян Садъков - Ерол и Аян, спортисти и треньори от различни спортове част от семейството на Локомотив - Габриела Петрова, Атанас Атанасов, Ивайло Русенов, Димитър Кузманов, Дора Рангелова, режисьорът Илиян Джевелеков и много други.

Локомотив ще отбележи 100-годишния юбилей с филм с работно заглавие "Пловдивският любимец на 100", изложба в Галерия "2019" с музейна експозиция, посветена на историята на клуба, издаване на фотоалбум, концерт на Античния театър и много събития, в които ще участват и всички споровете от семейството на отбора.

Председател на фондацията е Петър Георгиев, а нейният почетен председател – легендата Христо Бонев. Бяха представени още логото и сайтът на фондацията.

"Клубът е преминал през всички повратности. Марката на Локомотив заслужава достойно честване на 100-годишния юбилей. Надявам се ситуацията в клуба да си нормализира. Стартираме фондацията по-рано, защото мащабите на честванията са големи. Чест и привилегия ще е за всеки пловдивчанин да стане част от събитията. Локомотив е сред най-обичаните клубове. Приканвам и бизнесът в Пловдив и страната да ни помогнат. Имаме вече и открита банкова сметка. Аз, като председател на фондацията, внесох и първите средства – 1926 лв.", заяви Петър Георгиев.

"Намираме се в една много трудна ситуация. Радвам се, че тук са големи имена на Локомотив, които са преминали през всичко. Ние можем да постигнем успех само ако представляваме едно цяло. След трудностите ние успяваме да се преборим. Ще внеса 4999 лв. в сметката на фондацията", заяви Христо Бонев.

"Завършването на стадион "Локомотив" ще е кулминацията за 100-годишния юбилей. Ще открием и музей на стадиона през 2026-та година. Спечелихме мястото под трибуна "Бесика" и очакваме да влезем във владение“, каза председателят на фенклуба Атанас Нейков.

"Музейната експозиция ще бъде представена първо в Галерия "2019" в края на април 2026г., а след това ще бъде поместена в музея на стадиона. Ще имаме 7-членен управителен съвет на фондацията. Съвсем скоро ще обявим сметката и другите възможности за даряване на суми за юбилея. Ще имаме и брояч, който ще отчита колко средства са събрани. Почетните членове на фондацията ще не помагат много", каза Николай Попов.

"С най-голяма удоволствие ще бъда част от това събитие. Ще бъде показана фланелката на Диего Марадона, която му беше подарена на моя баща Аян Садъков. Ще бъдат изложени още много ценни реликви от историята на клуба. Да си локомотивец е призвание и винаги, когато сме едно, сме по-силни", заяви единият от синовете на великия Аян Садъков - Аян.

"Средата на другата година ще започне филмът. Той е с работно заглавие "Пловдивският любимец на 100", заяви режисьорът Илиян Джевелеков.

"Фотоалбумът ще представлява 150 снимки и те ще бъдат от най-различно естество. Фотосите ще преминат първоначална селекция. В момента сме на начален етап на селектирането. Искаме да се получи албум, който ще остане за историята", заяви Алис Авдикян.

"Ще участват всички клубове под егидата на Локомотив. Ще организираме различни турнири. Основното събитие ще е на 29 юни 2026г. на Античния театър. Тази дата ще влезе и в културния календар на град Пловдив", заяви Боян Ванев.

Мартин Камбуров пък заяви, че ще организира свой бенефис догодина и всички средства от него ще отидат във фондацията.

"Винаги сте ме радвали, когато успявате да направите събитие, което е било магическо. До 10 ноември ще обявим кой печели поръчката за централната трибуна. Годината 2026г. е много важна за Локомотив, защото освен юбилея тогава трябва да бъде и завършен стадиона", заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров.