Първото заседание на комисията, която ще следи за качеството  строителството на стадион „Локомотив”, ще се проведе днес. 20-членната временна комисия, която бе съставена от Общинския съвет по предложение на „Браво, Пловдив” ще инспектира стадиона, а след това ще проведе и работна среща.

Тя ся състои от зам.-кмета по строителство Тошо Пашов, трима представители на отдели от Община Пловдив, осем общински съветници от представените групи, трима от фенклуб „Локомотив”, излъчени експерти от професионалните строителни гилдии и надзорите на обекта.

Те ще трябва да изготвят доклади за текущите дейности на стадиона – качество на строителство, изпълнени СМР-та, както и сроковете за завършване на стадиона.  След първото заседание комисията трябва да изготви доклад до местния парламент до 3 месеца, както за извършените СМР-та, така и за плащанията до договора с фирмата изпълните „Рудин” и строителния надзор.

На следващата сесия на Общинския съвет пък ще се гледа предложението , с което ще се удължи срока за усвояването на кредита от „Уникредит Булбанк” за ст. „Локомотив”. Той бе теглен през 2022 година и бе в размер на 24 млн. лева – по 12 млн. лева за двата стадиона.

Към днешна дата обаче усвоените средства са 3,7 млн. лева за стадион „Локомотив”.   От доклада става ясно, че остатъкът трябва да се усвои до 2 години, като толкова ще е и удължаването на договора с банката, другите клаузи ще останат непроменени.

По пера заемните средства ще отидат: 205 хиляди лева за СМР-та за изграждането на трите трибуни; 4, 1 млн. лева за нововъзникнали СМР-та; авторски надзор – 15 000 лева; строителен надзор 650 000 лева, а остатъкът за осветлението на стадиона. Макар сума да не е спомената за проектирането на осветлението то явно то ще струва на 3 млн. лева.

Общинари, архитекти и фенове ще следят за качеството на строителството на Лаута и сроковете муОбщинският съвет прие предложението на „Браво, Пловдив” за създаване на временна комисия