Европейският шампион Италия се сгромоляса жестоко на Евро 2024 и отпадна още на осминафиналите на Евро 2024, след като загуби с 0:2 от Швейцария. 

Италианците отидоха на шампионата в Германия с ясната идея, че много трудно биха постигнали нова титла, но определено никой не очакваше отпадането да бъде толкова рано. 

Италия не впечатли в нито един от четирите си мача на шампионата. В първия кръг от груповата фаза тимът допусна елементарен гол срещу Албания, който се оказа и най-бързия на европейски първенства. След това успя да обърне бързо и победи. Във втората среща италианците се спасиха от разгром от Испания и загубиха само с 0:1. В директната битка за класиране срещу Хърватия двубоят завърши 1:1 и италианците станаха втори в групата. Попадението обаче падна в последните секунди и Италия буквално се спаси от отпадне още в групите, защото ако тимът беше останал на третото място щеше да е е сред най-слабите трети тимове и да отпадне. 

В осминафиналите дори нямаше изненадани, защото имаше големи очаквания швейцарците да победят. Италия загуби след 0:2 от Швейцария и напуснаха безславно турнира и не оставиха дори и малко от искрата си, която имаха на миналото Европейско. Рубен Варгас развинти италианските бранители, които изглеждаха като играчи, които тепърва започват във футбола. 

Всъщност донякъде провалът беше и очакван, защото от отбора, който стана европейски шампион бяха останали доста малко играчи, нямаше качествени техни заместници. Треньорът Лучиано Спалети изненада и с избора си на играчи и остави извън сметките трима от основните титуляри на тима от Евро 2020 - Марко Верати, Мануел Локатели и Чиро Имобиле. Освен това Джован Ди Лоренцо, който беше един от малкото останали от отбора станал европейски шампион беше в ужасяваща форма на шампионата. 

Тримата определено биха помогнали със своя опит, а се видя, че реално няма достойни техни заместници. 

Интересен е случаят с Верати, който безспорно е най-добрият италианския дефанзивен халф. Бившият играч на ПСЖ вече играе в Саудитска Арабия и може би това спря Спалети да го повика, но Верати определено беше нужен на този отбор именно сега. Във Франция Дидие Дешан въобще не се замисли и върна в националния отбор Нголо Канте, който също играе в Саудитска Арабия, но халфът показа изключителна класа и изглежда въобще не е забравил най-добрите си години във футбола. Канте беше избран да започне мачовете пред европейския шампион с Реал Мадрид Едуардо Камавинга, но това действие на Зидан беше правилно и не случайно Канте дори беше определен и за играч на мача в два от двубоите на французите до момента. Липсата на Верати беше осезаема и определено беше една от причините италианците да се провалят.

Чиро Имобиле определено не изкара най-добрия си сезон в Лацио, но неговият опит определено би помогнал. Да, Спалети разчиташе Скамака да направи страхотния си сезон с Аталанта и в националния отбор, но се видя, че явно нападателят не е за титуляр за скуадрата и да бъде нужната деветка. Определено и Федерико Киеза не показа и малко от това, което направи на Евро 2020, когато беше сред големите звезди на отбора и в основата на световната титла. 

Единственият светъл лъч в Италия беше бранителят Рикардо Калафиори. Защитникът на Болоня направи страхотен сезон с тима, който успя да достигне до Шампионска лига за първи път от 60-те години на миналия век насам. Калафиори направи впечатление още в двубоя с Албания, а срещу испанците си отбеляза нещастен автогол, но също изигра силен мач. В мача срещу Хърватия той буквално спаси италианците и ги класира за осминафиналите, след като тръгна от центъра направи хубав пробив и даде асистенция за гола на Дзакани. Бранителят обаче беше наказан за осминафинала с Швейцария и това съвсем уби шансовете на италианците да продължат напред, след като бяха безобразни в защита, нещо което е рядкост за италианците. 

Освен всичко друго Италия не използва по никакъв начин най-силните си оръжие, а именно защитата, бързите контри и типичния централен нападател. Всичко това липсваше и очаквано отборът приключи най-рано от всички основни отбори шампионата. 

На Евро 2020 Италия беше бетон в защита с играчи като Бонучи и Киелини, но те окачиха бутонките, а само Калафиори трябва да има добър партньор в отбраната иначе няма как да стане. 

Бъдещето е свързано с оставането на Лучиано Спалети, след като президентът на италианската футболна федерация обяви, че той остава на поста. Да, той води Италия от сравнително кратък период и може би трябва да получи шанс и за Мондиала. Припомняме, че Спалети беше назначен на поста през август 2023-ра година, когато изненадващо Роберто Манчини обяви, че напуска и пое националния отбор на Саудитска Арабия. Всъщност ахилесовата пета на италианците - Световните първенства са нещо, което Спалети трябва да прекъсне като негативна тенденция, ако иска да остане на поста. Италия не е минавала групова фаза на Мондиал от 2006г., когато спечели трофея във финала срещу Франция. Освен всичко друго скуадарта не участва на две поредни Световни първенства - 2018 и 2022г. Реално от 2014г. Италия не е била на Световно и всичко различно от класиране за финалите, а впоследствие и за елиминациите ще е пълна трагедия.