Новият турнир на най-богатите клубове Суперлига разбуни сериозно духовете не само в света на футбола. Т.нар. "отцепници" бяха порицани, а след сериозен натиск от доста страни английските клубове напуснаха проекта. УЕФА обаче през цялото време се опитваше да се представи като жертва. 

Централата обаче има основна вина за отцепването на тези отбори. Определено явно и тимовете, които искаха да правят Суперлигата не си изиграха правилно картите, но определено клубовете имат сериозна причина за отделянето. 

УЕФА и ФИФА последните години станаха синоним на корупция. Корупционните схеми в двете централи бяха явни от много отдавна, но след скандалите на домакинството на Германия през 2006 на Мондиала, както и на ЮАР и Катар също на световните първенства просто всичко ескалира. Това наложи край на ерата на Платини в УЕФА и Блатер във ФИФА. 

Практиките обаче продължава и до днес, а реално основните клубове са основната златна кокошка, която финансира УЕФА. От телевизионни права, мърчадайз, реклама и още много централите ФИФА и УЕФА правят основния си бюджет. 

Клубовете естествено искаха самостоятелност, която е логична и основната част от парите да отива при тях. Все пак те са продукта, който продава, а не УЕФА. 


Грандове като Реал Мадрид и Ювентус може да не играят в Шампионската лига през следващия сезон

Ситуацията, която се случи в баскетбола не е по-различна от тази във футбола. Там най-добрите отбори се отделиха в двата най-силни турнира - Евролигата и Еврокъп. Клубовете администрират турнирите и всичките пари отиват при тях. ФИБА - европейската баскетболна централа няма никакъв контрол над турнирите. Разликата е, че европейският баскетбол не е толкова гледан като европейския футбол и някак между другото премина всичко, а и със сигурност и доста хора може би и не предполагат за разделението. 

Суперлигата под една или друга форма е въпрос на време. Въпросът е дали УЕФА ще отстъпи от парите и повечето от тях да отиват към клубовете. 

Въпреки, че шестте английски отбора се отказа от турнира няколко отбора останаха твърди в позицията. Реал Мадрид и Барселона заявиха, че не смятат да излизат от Суперлигата, а Ювентус и Милан написаха, че защитават идеята. 

УЕФА реши да не изхвърля никой от клубовете отцепници, макар че в момента от останалите отбори на полуфиналите в Шампионската лига и Лига Европа Реал Мадрид явно заяви, че не смята да излиза от Суперлигата. Причината обаче беше отново пари. Това не е никак изненадващо, а самият Чеферин заяви, че има определени права с телевизиите и има огромни неустойки, ако сезонът в Шампионската лига завърши по план. Припомняме, че въпреки пандемичната обстановка през миналия сезон Шампионската лига се проведе в една държава - Португалия и четвъртфиналите и полуфиналите се играха в един мач. Съкратеният формат стана факт отново заради неустойките от тв правата и страха на УЕФА, че ще загуби милиони. 

Изглежда обаче, че каквото и да прави УЕФА войната е неизбежна и най-вероятно наистина ще се стигне до разделяне и отцепили се отбори. 

Според информация от днес със сигурност от следващия сезон Реал Мадрид, Барселона, Ювентус и Милан ще бъдат изхвърлени от евротурнирите. Любопитно е обаче защо в тази категория не влиза нито един английски отбор. Манчестър Юнайтед беше в основата на този проект. Това пък води до друга мисъл, която изглежда доста логична предвид обстоятелствата, а именно английските основни отбори да се разделят заедно с немските и френските, а испанските и италианските да са отцепниците, които ще търсят съмишленици за Суперлигата. 

Въпреки, че планът за Суперлигата беше доста грандомански и беше лишена всякаква идея за честно класиране по спортен план, УЕФА така и не се споразумя с клубовете за това, което те искат. Със сигурност процентите от парите щяха да са доста по-малко за централата, но можеше да се стигне до консенсус между централата и отборите и да не се стигне до разделение, което вече е неизбежно. 


Президентът на УЕФА Александър Чеферин

В същото време УЕФА прекара новия формат в Шампионската лига. Форматът премина някак тихомълком предвид скандалите свързани със Суперлигата, но там също има доста неща, които трябва да се видят. 

Общото участващи отбори в Шампионската лига от сезон 2024/2025 ще бъдат 36 и те няма да играят на разменено гостуване, а срещу 10 различни отбора. Създава се нещо като мини лига, а отборите ще имат по пет домакинства и пет гостувания. 

Клубният коефицент също ще играе важна роля за класиране. До момента той определяше само поставените и непоставените при жребиите. Ще бъдат разпределени четири квоти за участие в турнира за отбори, които не са се класирали. 

За осминафиналите се класират първите осем тима в крайното класиране, а тимовете завършили между 9-о и 24-о място ще влязат в допълнителен плейоф за определянето на останалите осем тима за осминафиналите. Отборите завършили след 24-то място автоматично отпадат и няма да получат квота за Лига Европа. 

Така Шампионската лига се превръща като във формат подобен на НБА. 

Със сигурност обаче предстоят доста важни дни за футбола, които могат да определят бъдещето на играта, но както винаги в основата на всичко са парите. Организация като УЕФА няма как да бъде жертва и определено успя поне за момента да потуши бунта, но не и да спечелила войната срещу топ клубовете в Европа.