УЕФА продължава да работи усилено върху промяна във формата на Шампионската лига. През последните седмици се появиха много и различни информации за т.нар. Суперлига, в която ще участват само грандовете на световния футбол. 

Според AS името ще бъде Супер Шампионска лига и ще стартира от лятото на 2024г. Причината е, че от централата искат да угодят на грандовете, които искат промяна във формата и в Шампионската лига да участват само определени клубове, които да се класират директно всеки сезон без значение как са завършили в първенствата. 

Информациите са доста различни като дори беше обявено, че УЕФА и ФИФА ще спрат участието на играчи, които играят в Суперлигата да играят на европейски и световни първенства. 

Този вариант обаче е малко вероятен, защото двете централи ще загубят милион от отсъствието на най-добрите отбори в света и на най-добрите играчи на световни и европейски първенства. 

Големият проблем ще бъде свързан с местните първенства. Те със сигурност ще загубят стойността си, но ще трябва да бъдат намалени и мачовете на тимовете, които се очакват да играят по 17 срещи в новата лига.

Това може да наложи промяна в регламента на първенствата и те да намалят броят на отборите - 16, 18. В момента повечето от топ първенствата с 20 отбора, като само в Германия те са 18. 

Според AS в момента президентът на УЕФА Александър Чеферин преговаря с представители на пет от членовете на Европейската клубна асоциация (ECA) - Реал Мадрид, Ювентус, Манчестър Юнайтед, Фенербахче и Пари Сен Жермен. Обсъжда се учредяването на нова компания, в която УЕФА и клубовете заедно да са стейкхолдъри по подобие на схемата в Премиър лийг в Англия. Не е ясно кои точно клубове биха влезли в такава договорка, но се предполага, че ще са водещите в Европа. Съответно те ще се радват на по-голяма роля и ще взимат по-висок дял от приходите.

Засега планът е за 9-годишен проект, който да стартира от 2024 г. Ако се стигне до по-бързо разбирателство, е възможно и по-ранно начало от 2023 г. 

Припомняме, че миналата седмица президентите на Ювентус и Реал Мадрид Андреа Аниели и Флорентино Перес се срещнаха на тайна среща в Италия. Най-вероятно е коментирана именно бъдещото на Шампионската лига, като двамата искат най-много това са се случи и бяха в основата на идеята за Суперлигата.