Мъжкият национален отбор по футбол отново не успя да се класира за голям футболен форум, след като в четвъртък "лъвовете" загубиха с 1:3 домакинството си на Унгария.

Повечето футболни специалисти изказаха мнение, че резултатът не отговаря на показаното на терена от двата отбора и са прави. Националите играха нахъсано, създадоха положения, но пак не им стигна онова малкото, което от години го говорим. Унгарците имат четирима играчи в Бундеслигата, двама от които играят в сензацията в последните сезони в Германия РБ Лайпциг. Определено като играчи "маджарите" не ни превъзхождаха с нещо особено, те бяха без трима от основните си играчи, а за "лъвовете" също отсъстваха трима играчи, които най-вероятно щяха да започнат от първите минути. 

Това обаче няма никакво значение, след като националите вкараха един гол, а унгарците реализираха три попадения. В четвъртък на националния стадион нищо не беше на страната на "лъвовете". Те допуснаха елементарни два гола, а за капак и съдията също беше против футболистите ни. Но ефективността като че ли никога не е на наша страна. Креативността я имаше в лицето на Тодор Неделев, но липсваше последния завършващ удар и стабилността в защитата. Определено се отрази и липсата на контузения Андрей Гълъбинов, който ако участваше можеше и нещата да са по-различни. Остава горчивината, че вече 16 години България не е участвала на голям футболен форум - европейско или световно. По-тъжното е, че държави, които никога не бяха достигали до такива форуми не само, че се класираха ами играха и много добре - пример е Исландия, която отстрани Англия на Евро 2016 и отпадна на четвъртфиналите от финалиста и домакин на турнира Франция. На европейското догодина Финландия и Северна Македония или Грузия също ще дебютират за първи път на голям футболен форум. Националите обаче тъпчат на едно място и не могат да достигнат до класирането. Да позитивни неща има, но явно не са достатъчни, за да стигнем до европейско или световно. 

Реално кардиналните промени във футбола ни могат да станат на 11 декември на конгреса на БФС. На този етап Христо Порточанов и Христо Христов са единствените кандидати за поста. От сегашното ръководството всеки опровергава слуховете, че ще се кандидатира за президент - Атанас Фурнаджиев, Михаил Касабов, Йордан Лечков и Емил Костадинов. Коментира се усилено кандидатурата на Стилиян Петров. Реално ако Стилиян се нагърби със задачата със сигурност ще бъде като обединител във футбола, нещо което може би от първите години от управлението на Борислав Михайлов не се е случвало. Стилиян има визията, но големият въпрос е дали би се захванал с това точно в този момент. Димитър Бербатов заяви, че поне на този етап не се вижда като президент на БФС и има време затова. Въпросът е наистина кой ще управлява българския футбол от следващата годината, защото това може да промени доста неща. Все пак имаме един светъл лъч, а той е младежкият национален отбор. Младежите докараха нещата до директен мач с Полша, който ще определи дали ще успеят да станат втори в групата. Именно младежите ще бъдат част от първия отбор в следващите две - три години. Определено българският футбол не е на това ниво, което беше и то не много отдавна само преди около 10 година. Тогава имахме играчи в топ първенствата, които бяха титуляр и правеха много силни мачове за своите отбори, а Димитър Бербатов играеше в гранд като Манчестър Юнайтед. Сега нещата са много по-различни, но все пак има някаква светлина в тунела и националите трябва да направят всичко възможно да приключат тази черна серия и отново да играят на европейско или световно.