Напрежение между футболистите на италианския национален отбор и селекционера Лучано Спалети е възникнало по време на Европейското първенство, твърди “Ла Република".

Според източника отборът се е разделил на две групи. Някои национални играчи обвинили Спалети за липсата на подготовка на отбора за турнира и смятали, че липсва интензивност в стила на игра. Имало и такива, които са били против полузащитника на Ювентус Николо Фаджоли, смятайки го за доносник заради това, че е въвлякъл играча на Нюкасъл Сандро Тонали в скандала със залагания. Вестникът добавя как футболистите са били шокирани, че селекционерът е сменил тактиката и стартовите 11 два часа преди мача от 3-тия кръг на груповата фаза с Хърватия (1:1). Някои играчи са отпаднали от титулярния състав в последния момент.

Спалети оглави италианския национален отбор през август 2023 г. Под негово ръководство италианците стигнаха до Евро 2024. На турнира отборът защитаваше титлата си от предишния шампионат, но едва премина груповата фаза, а след това отпадна на осминафиналите след загуба от Швейцария с 0:2.