На големи футболни първенства винаги има поне по една изненада. Огромната сензация на Евро 2024 безспорно е единственият дебютант в турнира Грузия. Преди началото на шампионата грузинците бяха определени за най-слабия отбор, който достига до шампионата и прогнозите бяха, че ще завършат без нито една точка в групата си, в която бяха с отбори като Португалия, Турция и Чехия. 

Грузинците никога до момента не бяха играли на голям футболен форум, любопитно е, че те не спечелиха мястото си чрез квалификациите, а чрез допълнителните баражи от Лигата на нациите. Тимът нямаше късмет при първия път, когато отново от бараж от Лигата на нациите тимът отпадна в Тбилиси финалната битка за място на шампионата от Северна Македония с 0:1. 

Сега за класиране на Евро 2024 Грузия имаше далеч по-труден съперник в лицето на Гърция, която пък имаше още по-голяма мотивация да достигне до шампионата, защото се навършват 20 години от европейската им титла от Евро 2004. Грузинците обаче изиграха силен мач в Тбилиси и след дузпи изхвърлиха гърците, класирайки се за първи път в историята си на голям футболен форум.  

Грузия попадна в тежка група с отбори като Португалия, Турция и Чехия и нямаше много хора, които смятаха, че тимът ще преминат тази група, ще победят и ще достигнат до осминафиналите. 

Грузинците не само го направиха, но и впечатлиха всички фенове със страхотната си игра и нападателен футбол, който играят. В основата е и треньорът Вили Саньол, който преобрази тима от аутсайдер, който допуска доста голове до тим, който доминира и играе без страх от големите. 

В първия си мач на шампионата грузинците загубиха с 1:3 от Турция, но изиграха страхотен мач, който дори можеше да спечелят. По мнение на много футболни специалисти именно това беше и най-интересният сблъсък в груповата фаза. 

Във втората си среща всички очакваха грузинците да загубят от Чехия, но изиграха нов силен мач, в който дори поведоха, но чехите изравниха за крайното 1:1. 

В последния мач от групите Чехия играеше с Португалия, която беше спечелила групата. Португалците обаче играха и с не малко от титулярите си, а и резервите на тима са на световно ниво. Очакваше в тази среща Кристиано Роналдо вкара и да стане най-възрастният голмайстор на европейски първенства и първият вкарвал на шест различни европейски шампионата. Това обаче не само, че не стана, а португалците дори не вкараха гол. Грузия изигра нов много силен, който спечели с 2:0, постигна първата историческа победа на европейски финали и достигна още в дебюта си осминафинал. 

Така грузинците си гарантираха място на елиминациите, където в неделя ще срещнат един от фаворитите в турнира Испания и определено не смятат да спират до тук, въпреки че срещу себе си имат нов изявен фаворит. 

Грузинец е и голмайсторът на Евро 2024 за груповата фаза, след като Жорж Микаутадзе реализира три попадения и води в листата, защото никой не успя да вкара три гола в групите. 

Грузинците не могат да се похвалят с много звезди, а най-известният им играч е Хвича Кварацхелия от Наполи. Тимът обаче е изключително задружен, играе нападателен футбол и не изпитва никакъв страх от далеч по-силните отбори. 

Нещо, което се гради изключително трудно и особено за отбор, който е свикнал да пада. Грузия обаче го направи и определено това, което направи Вили Саньол и компания не е никак за пренебрегване.