Точно седмица остава до началото на българското участие в европейските клубни турнири през този сезон. Общо четири тима ще участва в Европа през този сезон - Лудогорец - Шампионска лига, Ботев Пловдив - Лига Европа, Черно море и ЦСКА 1948 - Лигата на конференциите. 

Промените през този сезон

Новостите през този сезон са доста, защото е променен изцяло формата на груповата фаза на евротурнирите. Реално няма вече да има традиционните групи, а ще има общо класиране като в лига, а отборите все пак ще бъдат разделени, но ще се играят по 4 домакински и 4 гостувания с различни отбори, а не както беше до момента на разменено гостуване с 4 тима в една група. Освен това вече няма да има отпадане в по-слабия турнир и отборите, които не продължат към елиминациите прекратяват участието си в евротурнирите за този сезон. 

Другото интересно е, че след 3 години отново български отбор ще участва в Лига Европа. Припомняме, че с направата на новия турнир Лигата на конференциите българските отбори загубиха правото си на участие в Лига Европа, а турнирът стана силно ограничен и в него можеха да участват само отбори от топ 16 на ранглистата на УЕФА и отпадналите от предварителните кръгове от Шампионска лига. Според новите правила обаче всяка една от държавите ще има възможност на едно място, а то е за победителя в турнира за Купата, а ако има дубъл мястото заема втория в крайното класиране. Така Ботев ще представлява България в Лига Европа, след като спечели Купата с 3:2 във финала срещу Лудогорец. 

Българското участие 

Лудогорец

Първи с българското участие в евротурнирите ще стартира шампиона Лудогорец, който и този сезон е с най-добри шансове за влизане в групите на евротурнирите. Тимът стартира с мачове с грузинския шампион Динамо Батуми и ако елиминира грузинците Лудогорец си осигурява не само влизане във втория предварителен кръг, но ще се доближи и до сигурно влизане в групите. Тогава българският тим ще си осигури минимум участие в третия предварителен кръг на Лига Европа, където ще е поставен и ще увеличи драстично шансовете си за влизане в групите на турнира. Отпадане от Динамо ще означава влизане във втория предварителен кръг на Лигата на конференциите и тимът ще трябва да отстрани три отбора, за да стигне до групите. Доста е възможно Лудогорец да стигне до третия предварителен кръг на Шампионската лига, където най-вероятно няма да е поставен и ще има доста тежки съперници. Това класиране реално ще ги класиране със сигурност за групи, а то е влизане минимум в групите на Лигата на конференциите. Достигане до плейофите пък ще класира орлите минимум в групите на Лига Европа. Така Лудогорец се нуждае от това да елиминира само да съперника, за да си гарантира групова фаза на евротурнирите през този сезон. Определено българският шампион има доста големи шансове за влизане в групите на Лига Европа, защото ако играе плейоф в турнира ще е поставен. За разлика от миналата година, когато тимът срещна гранда Аякс и отпадна в плейофите, но продължи към групите на Лигата на конференциите. 

Ботев 

Ботев се завръща в евротурнирите и със спечелването на Купата се оказа първият български тим, който се завръща в Лига Европа след почти 3-годишно отсъствие заради новите правила на турнира. Тимът ще има тежък съперник като словенския Марибор в мачове от първия предварителен кръг на Лига Европа. Този мач може да е много важен за тима, защото ако пловдивчани успеят да отстранят словенците ще си осигурят минимум участие в третия предварителен кръг на Лигата на конференциите. При отпадане от Марибор Ботев ще играе във втория предварителен кръг на Лигата на конференциите срещу румънския Университатеа Крайова, но до групите тимът ще трябва да отстрани още цели два съперника. Ако победи Марибор "канарчетата" си осигуряват мач с гръцкия Панатинайкос и дори и да отпаднат тимът ще играе в третия предварителен кръг на Лигата на конференциите, където ще бъде непоставен. Реално Ботев има малко шансове за участие за влизане в групите, но шансовете за плейоф в Лигата на конференциите не са малко ако тимът успее да отстрани Марибор. 

Черно море 

Черно море определено изтегли късата клечка и ще играе с най-тежкия възможен съперник от българските тимове на старта. Варненци ще се изправят срещу израелския Апоел Беер Шева в среща от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите. Израелците бяха елиминирани от Левски през миналия сезон, но има две елиминирания на български тимове - Лудогорец и Арда. Все пак "моряците" може да имат и друго интересно предимство, защото и двамата мача ще са в България. Заради конфликта в Израел Апоел ще домакинства в двубоя в Ловеч, а заради липса на лиценз за евротурнирите на стадион "Тича" във Варна Черно море ще домакинства в Разград. Черно море трябва да отстрани три съперника, за да стигне до групите, а другият проблем при тях е, че ако отпаднат ще приключат участието си в евротурнирите за този сезон. 

ЦСКА 1948 

ЦСКА 1948 изтегли доста добър жребий и във втория предварителен кръг на Лигата на конференциите ще срещне победителя от двубоя между косовския Малишева или черногорския Будучност и тимът има страхотна възможност да продължи към третия предварителен кръг на турнира, където обаче тимът ще е непоставен. Шансовете за достигане до плейофите в турнира изглеждат минимални, но е реално ЦСКА 1948 да играе в третия предварителен кръг на Лигата на конференциите. Подобно на Черно море при отпадане тимът ще приключи участието си в евротурнирите за този сезон. 

Ето и програмата за българските отбори: 

10 юли 21-00 Лудогорец - Динамо Батуми първи мач първи предварителен кръг Шампионска лига 

11 юли 21-00 Ботев - Марибор първи мач първи предварителен кръг Лига Европа 

17 юли 20-00 Динамо Батуми - Лудогорец реванш предварителен кръг Шампионска лига 

18 юли 21-15 Марибор - Ботев реванш първи предварителен кръг Лига Европа

Черно море играе с израелския Апоел Беер Шева, а ЦСКА 1948 ще срещне косовския Малишева или черногорския Будучност, срещите са от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите с евентуални дати 25 юли и 1 август, но все още няма точни часове на срещите.