Днес стартира Евро 2020, а TrafficNews Ви представи отборите, които се класираха за шампионата. 

В последната група "F" определено ще е повече от интересно. Тук попаднаха три от най-големите фаворити на шампионата, последните световни и европейски шампиони и отборите, които играха финал на Евро 2016. Тук е Франция последният световен шампион от 2018-а година и финалист от Евро 2016, Португалия - победителят от финалото европейско през 2016-а година и Германия, която е световен шампион през 2014-а година. В тази компания попадна и Унгария, която изглежда като аусайдер, но пък може и да обърка някои сметки на фаворитите. 

Първата среща в групата ще е на 15 юни между Унгария и Португалия. 

Срещите от първата група на шампионата ще се играят на "Пушкаш Арена" в Будапеща и "Алианц Арена" в Мюнхен.

Ето и пълната програма на група А:

15 юни 19:00ч. Унгария - Португалия

15 юни 22:00ч. Франция - Германия 

19 юни 19:00ч. Португалия - Германия 

19 юни 22:00ч. Испания - Полша 

23 юни 22:00ч. Германия - Унгария 

23 юни 22:00ч. Португалия - Франция

Франция 

Тимът е категоричен фаворит за спечелването на шампионатът. Французите са актуалният световен шампион и загубиха финала на европейското през 2016-а година. Дидие Дешан успя да изгради изключително силен отбор, а след дълго отсъствие заради скандал в отбора се завърна и нападателят на Реал Мадрид Карим Бензема. Въпреки тежката група всички очакват именно французите да я спечелят. 

В квалификациите французите срещнаха проблеми за първото място срещу Турция, но спечелиха групата с две точки преднина. 

В световните квалификации Франция лидер със седем точки след първите си три точки.

Селекционер на Франция е Дидие Дешан, който е един от най-успешните треньори и футболисти на големи футболни форуми. Дешан е световен и европейски футболист като футболист, има световна титла и финалист на европейско като треньор. Ако успее да спечели титлата на европейското Дешан ще стане първият треньор, който е световен и европейски шампион и като треньор и като футболист.

Голямата звезда на французите Килиан Мбапе, който и това лято е в полезрението на най-големите клубове и е възможно да направи трансфер от ПСЖ. Важно за Франция е и завръщането на Карим Бензема, който дълги години не беше част от националния отбор заради изнудване на бившия си съотборник в националния отбор Матю Валбуена.

Бранителят на РБ Лайпциг Дайо Упамекано, който от новия сезон ще играе в Байерн Мюнхен и е смятан за един от най-добрите защитници в света не намери място сред звездите на Франция. 

Франция е фаворитът на букмейкърите и коефицентът за световния шампион за спечелване на трофея е между 5 и 6. 

Съставът на Франция:

Вратари: Юго Лорис (Тотнъм), Стив Манданда (Марсилия), Майк Манян (Лил)

Защитници: Бенжамен Павар (Байерн), Лео Дюбоа (Марсилия), Рафаел Варан (Реал), Кюрт Зума (Челси), Преснел Кимпембе (ПСЖ), Клеман Лангле (Барселона), Люка Ернандес (Байерн), Люка Дин (Евертън), Жул Кунде (Севиля)

Полузащитници: Н'Голо Канте (Челси), Пол Погба (Манчестър Юн), Адриен Рабио (Ювентус), Корентен Толисо (Байерн), Муса Сисоко (Тотнъм), Тома Лемар (Атлетико М);

Нападатели: Маркюс Тюрам (Мьонхенгладбах), Кингсли Коман (Байерн), Килиан Мбапе (ПСЖ), Антоан Гризман (Барселона), Оливие Жиру (Челси), Карим Бензема (Реал М), Уисам Бен Йедер (Монако), Усман Дембеле (Барса)

Португалия

Отборът на Португалия изглежда доста по-силен от 2016-а година, когато отборът вдигна изненадващо трофея. Португалците победиха във финала домакина Франция с гол на Едер в продълженията. Героят на португалците отново не е сред повиканите, след като не беше част от отбора и на Мондиал 2018-а. Португалците изглеждат като един от основните фаворити срещу Франция, но дали точно това няма да ги препъне към целта. 

Квалификациите за класирането на шампионата не минаха никак лесно за европейския шампион. Португалците завършиха втори в групата си след Украйна и освен това спечелиха само с три точки преднина второто място пред Сърбия. 

В световните квалификации след първите три срещи Португалия е лидер със седем точки, но толкова има и вторият Сърбия.

Селекционерът Фернандо Сантос е един от най-възрастните на шампионата. Той е доста опитен, но преди да поеме Португалия не беше водил голям отбор. Сантос обаче преобрази отбора и го направи европейски шампион. Сантос е начело на Португалия от 2014-а година. 

За Кристиано Роналдо каквото и да се каже ще е малко. Роналдо е рекордьора по мачове и голове за отбора със 105 попадения в 175 срещи. От него се очаква много и на това европейско, освен това той е на път да стане и първият играч, който е играл на пет поредни европейски първенства и първият играч вкарвал на пет европейски първенства. Освен това той ще може да излезе еднолично начело в класацията за най-резултатен играч на първенството, след като дели първото място с Мишел Платини - двамата са с по 9 гола.

Седрик Соарес пропуска предстоящото Европейско първенство, той е и най-голямото име от португалския състав, който няма да е на шампионата. 

Шансовете на Португалия за спечелване на трофея са отчетени с коефицент 9 и общо шесто място от всички отбори. 

Вижте състава на Португалия за Евро 2020

Вратари: Антони Лопеш (Лион), Руи Патрисио (Уулвърхамптън), Руи Силва (Гранада)

Защитници: Жоао Кансело, Рубен Диаш (Манчестър Сити), Нелсон Семено (Уулвърхамптън), Жозе Фонте (Лил), Пепе (Порто), Нуно Мендеш (Спортинг Лисабон), Рафаел Герейро (Борусия Дортмунд)

Халфове: Данило Перейра (ПСЖ), Жоао Палиня (Спортинг Лисабон), Рубен Невеш, Жоао Моутиньо (Уулвърхамптън), Бруно Фернандеш (Манчестър Юнайтед), Ренато Санчес (Лил), Серджо Оливейра (Порто), Вилиам Карвальо (Бетис)

Нападатели: Педро Гонсалвеш (Спортинг Лисабон), Андре Силва (Айнтрахт), Бернардо Силва (Манчестър Сити), Кристиано Роналдо (Ювентус), Диого Жота (Ливърпул), Гонсало Гедеш (Валенсия), Жоао Феликс (Атлетико Мадрид), Рафа Силва (Бенфика)

Германия

Германците са един от най-стабилните и добри отбори на големи футболни форуми. Отборът е с най-много трофея заедно с Испания по три на европейски първенства има и четири световни титли. Немците обаче не приличат на себе си от 2016-а година, когато достигнаха полуфиналите на Евро 2016. Германия направи много слабо представяне в новия турнир Лигата на нациите, отпадна още в групите на Мондиала през 2018-а година, когато тимът защитаваше трофея си от 2014-а година, а за капак падна с 0:6 от Испания в Лигата на нациите. Тимът изглежда като аутсайдер сред Португалия и Франция, но немците никога не трябва да бъдат отписвани особено, когато не са фаворити. Германия ще има и предимство, защото ще е домакин на срещите в груповата фаза. Германия ще бъде и с нов треньор след Евро 2020, след като Йоги Льов заяви, че напуска. Постът след шампионата ще поеме Ханзи Флик. 

В квалификациите Германия спечели групата си срещу Нидерландия. 

В световните квалификациите обаче Бундестима е чак трети, след като загуби от Северна Македония у дома. Германия има шест точки след първите три срещи и Армения с 9 и Северна Македония с 6 са пред световния шампион от 2014-а година. 

Треньорът Йоги Льов ще приключи своята кариера в немския национален отбор след края на Евро 2020. Той води Германия от 2006-а година, а в този период тимът стана световен шампион през 2014-а и игра финал на Евро 2008. Германия винаги достигаше до полуфиналите на световните и европейски първенства от 2008 до 2016, но през 2018-а отпадна за първи път в историята си още в групата на Мондиала. 

В Германия е трудно да се отличи само един играч, но завръщането на Томас Мюлер определено ще е ключово. Мюлер беше замразен в последните години от Льов, но той го върна в състава за предстоящото европейско, а той определено може да помогне доста. 

Контузиите и това, че нямаше много мачове през сезона извади от състава Юлиан Дракслер. 

Въпреки малките шансове според повечето специалисти букмейкърите дават четвърти шанс на тима да вдигне трофея и коефицент от 9. 

Вратари: Мануел Нойер (Байерн Мюнхен), Бернд Лено (Арсенал), Кевин Трап (Айнтрахт Франкфурт)

Защитници: Антонио Рюдигер (Челси), Матс Хумелс (Борусия Дортмунд), Матиас Гинтер (Борусия Мьонхенгладбах), Никлас Зюле (Байерн Мюнхен), Емре Джан (Борусия Дортмунд), Лукас Клостерман (РБ Лайпциг), Робин Госенс (Аталанта), Робин Кох (Лийдс), Кристиан Гюнтер (Щутгарт), Марсел Халстенберг (РБ Лайпциг)

Халфове: Йошуа Кимих (Байерн Мюнхен), Илкай Гюндоган (Манчестър Сити), Серж Гнабри (Байерн Мюнхен), Тони Кроос (Реал Мадрид), Кай Хавертц (Челси), Леон Горетцка (Байерн Мюнхен), Льорой Сане (Байерн Мюнхен), Йонас Хофман (Борусия Мьонхенгладбах)

Нападатели: Тимо Вернер (Челси), Томас Мюлер (Байерн Мюнхен), Джамал Мусиала (Байерн Мюнхен), Флориан Нойхаус (Борусия Мьонхенгладбах), Кевин Фоланд (Монако)

Унгария 

Унгария е абсолютният аутсайдер в групата и ако спечели дори и точка в групата ще се счита за голям успех. Унгарците направиха много силно европейско през 2016-а година, когато спечелиха групата си и то в група с бъдещия европейски шампион Португалия, с който направиха зрелищно 3:3 в групите. Сега обаче от състава липсват доста от по-опитните, които се отказаха. 

Унгарците не се класираха чрез традиционните квалификации, отборът завърши чак на четвъртото място в групата си. Унгария обаче спечели допълнителния плейоф чрез Лигата на нациите. Унгария победи първо нашия национален отбор с 1:3 в София, а след това победи и Исландия след обрат в последните секунди. 

В световните квалификации унгарците са втори със 7 точки след първите си три мача, а лидер е Англия.

Селекционерът на тима е италианецът Марко Роси, който води отбора от 2018-а година, но за първи път ще го изведе на голям футболен форум. 

Звездата на отбора вратарят Петер Гулаши, който е титулярният вратар на РБ Лайпциг. 

Най-голямата звезда на унгарския футбол Доминик Собослай също от РБ Лайпциг обаче няма да вземе участие в шампионата заради контузия. 

Букмейкърите дават коефицент от 401 унгарците да спечелят трофея и са поставени под номер 22 от всички отбори. 

Вратари: Петер Гулачи (РБ Лайпциг), Денеш Дибус (Ференцварош), Адам Богдан (Ференцварош)

Защитници: Герго Ловренчич (Ференцварош), Ендре Ботка (Ференцварош), Адам Ланг (Омония Никозия), Акош Кечкеш (Лугано), Атила Фиола (Фехервар), Вили Орбан (РБ Лайпциг), Атила Салай (Фенербахче), Бендегуз Бола (Фехервар)

Халфове: Лоик Него (Фехервар), Адам Над (Бристол Сити), Ласло Клайнхайслер (Осиек), Давид Шигер (Ференцварош), Даниел Газдаг (Филаделфия Юниън), Андраш Шафер (Дунайска стреда), Тамаш Чери (Мезоковешд), Филип Холендар (Партизан Белград)

Нападатели: Адам Салай (Майнц), Роланд Шалай (Фрайбург), Неманя Николич (Фехервар), Кевин Варга (Касъмпаша), Роланд Варга (МТК Будапеща), Саболч Шон (ФК Далас), Янош Хан (Пакс)