Бившият национал на Кот д'Ивоар - Сол Бамба, почина на 39-годишна възраст.

Бившият централен бранител бе диагностициран с раково заболяване през 2021-а, но месеци по-късно разкри, че е преборил коварната болест и дори успя да се завърне на терена.

Той прекрати кариерата си през 2022-а, като преди няколко месеца бе назначен за технически директор на турския Аданаспор, откъде съобщиха за смъртта му тази сутрин.

Сол Бамба се е почувствал зле след мача на тима срещу Манисаспор и е бил откаран в болница, където е починал.

Бамба е добре познат с изявите си за националния тим на Кот д'Ивоар. Той бе част от "златното поколение" на страната и игра на две от трите последователни Световни първенства между 2006-а и 2014-а.

Именно след Мондиал 2014 той прекрати международната си кариера, за да се фокусира върху клубните си изяви в Англия, където премина най-голяма част от неговата кариера.

Бамба е юноша на ПСЖ, но така и не пробива в парижкия тим, заради което последователно преминава през шотландските Дънфърмлийн и Хибърниън.

Прави трансфер на юг, където играе за английския Лестър, има два сезона в турския Трабзонспор, а след това прекарва още осем сезона в Англия с тимовете на Лийдс, Кардиф и Мидълзбро.

От общо десетте му години в Англия, само една е във Висшата лига като капитан на Кардиф през сезон 2018/19.