Италианският отбор на Аталанта направи една от големите сензации през този сезон и стана единствения отбор, който победи изглеждащия като непобедим през тази кампания тим на Байер Леверкузен. Бергамаските се справиха категорично срещу немците и ги победиха с 3:0 във финала на Лига Европа и не им позволиха да направят требъл.

Леверкузен завърши сезона със само една загуба именно от Аталанта и спечели Бундеслигата и Купата на Германия без да загуби нито един мач. 

Аталанта по принцип е от посредствените отбори в Италия. Въпреки това в отбора са играли играчи като Клаудио Каниджа, Филипо Индзаги и Кристиан Виери и други. Клубът обикновено е замесен в борбата за оцеляване и рядко се класира по-нагоре от 10-то място. Най-силният период преди възходът от 2017-та насам е през началото на 60-те години, когато тимът печели Купата и играе в КНК, следва много силен период в края на 80-те и началото на 90-те, когато отборът записва три участия в евротурнирите - полуфинал в КНК и четвъртфинал за Купата на УЕФА. Реално до 2017-та година Аталанта има едва четири евроучастия. 

Град Бергамо е сред не много големите италиански градове. Градът е близо до Милано, а повечето хора, които отиват в Милано кацат именно на летището в Бергамо, а много от тях дори си мислят, че това е предградие на Милано, а не отделен град. 

Бергамо обаче винаги се е славил като град, който не е подчинен на голямото Милано. Тук местната Аталанта е на огромен почит и всяко новородено дете в Бергамо получава мини екип на Аталанта. Това е и причината да няма фенове на други отбори, макар че години наред както споменахме Аталанта е по-скоро посредствен отбор без значими успехи. 

Всъщност възходът на Аталанта започва през 2016-та година, когато отборът е поет от опитния специалист Джан Пиеро Гасперини. Малко преди това отборът е закупен от местния бизнесмен Антонио Перкаси, който е бивш футболист на Аталанта и притежава големи козметични компании в Италия. Именно двамата са и в основата на тоталната революция, която се прави в тима от Бергамо. 

Гасп, който тръгва от школата на Ювентус преминава през отборите на Кротоне, Палермо, Дженоа и кратък престой в Интер. Любопитно при него за разлика от доста други италиански треньори е, че той се връща често в клубовете. Бил е треньор три пъти на Кротоне и по два пъти на Дженоа и Палермо. В Аталанта е от 2016-та година.

Гасперини промени най-вече манталитета на отбора, което е от решаващо значение. Той наложи и изключително атрактивен стил на игра и нападателен футбол. Аталанта много рядко може да бъде видяна под ръководството на Гасп да играе защитен футбол. 

Отборът имаше три финала в турнира за Купата на Германия през последните години - 2019, 2021 и сега 2024. Трите бяха загубени - два пъти от Ювентус и един от Лацио. Именно заради това никой не очакваше Аталанта да спре непобедимия Леверкузен и да стане единственият отбор, който побеждава немците през този сезон. Реално единственият трофей в историята на клуба беше спечелената Купа през 1963г. Тази година обаче Аталанта успя да спечели Лига Европа и сложи край на периода без трофей, който продължи 61 години. 

По пътя към титлата в Лига Европа Аталанта победи Ливърпул с 3:0 насред "Анфийлд". Забележителната победа влезе в историята, защото единствено Реал Мадрид беше побеждавал мърсисайдци в техния дом с три гола разлика. Освен всичко друго това беше втора победа за италианците на "Анфийлд". След като победиха тима и в групите на Шампионската лига през сезон 2020-2021. 

През сезон 2016-2017 Аталанта завършва на четвъртото място в Серия А, след като предния сезон е записал поредния си нормален сезон 13-то място и в битката за оцеляване почти докрай. Това тогава се оказва и най-предното класиране за отбора в историята. Тогава обаче 4-ят няма място в Шампионската лига и тимът трябва да играе в Лига Европа. С Папу Гомес и Йосип Иличич Аталанта се завръща с гръм и трясък в Европа и побеждава още в групите Евертън с 5:0, записва победа и над Лион и излиза от групата. Там след голяма драма отборът е елиминиран от Борусия Дортмунд с общ резултат 4:3. 

Следващият сезон отборът е седми и отново играе в Европа, където обаче не достига до групите на Лига Европа. 

През сезон 2018-2019 Аталанта пише нова страница от историята си и печели бронзовите медали. Това пък осигурява и първо участие в Шампионската лига на отбора. Отборът тръгва ужасяващо и записва три загуби в първите си три мача, но вместо това прави нещо невиждано и става единственият тим минал групите с такъв старт. Отборът отстранява Валенсия на осминафиналите и стига до исторически четвъртфинал още в дебюта си в ШЛ. Идва обаче короновирусът и именно Бергамо е градът засегнат най-много в Европа от Covid-19. На четвъртфиналите, които се играят в една среща заради коронавируса Аталанта играе с ПСЖ и дори повежда, но с късни голове в края парижани отстраняват бергамаските. 

Следва ново трето място и ново минаване на групите и първата победа над Ливърпул насред Анфийлд. Тимът отпадна на осминафиналите от Реал Мадрид. 

За трети пореден път Аталанта е на третата позиция, но отпада в групите на Шампионската лига. Бергамаските продължават участието с в Лига Европа, където отпадат на четвъртфинал от РБ Лайпциг. 

През сезон 2022-2023 Аталанта завършва на 8-то място и остава без евроучастие. Всички футболни специалисти отписват отбора и заявяват, че приказката за симпатичния отбор от Бергамо е приключила. 

Вместо това обаче през сезон 2023-2024 тимът се завръща още по-силен - играе финал в Купата на Италия, печели трофея в Лига Европа и днес е доста вероятно да спечели за трети път бронзовите медали, защото отборът играе отложен мач с Фиорентина и при победа ще задмине третия Ювентус в крайното класиране в Серия А. Футболистите на Аталанта Адемола Лукман пък се превърна в едва втория футболист в историята на футбола, който вкарва хеттрик във финал в евротурнирите.

Школата на Аталанта безспорно може да се каже, че в този период от 2016-та до момента е най-успешната в Италия. От тук излизат играчи като Алесандро Бастони, Деян Кулушевски, Франк Кесие, Амад Диало и други. Школата се бори с академиите на Милан и Интер, но родителите, виждайки, че от Аталанта излизат сериозни играчи решават да запишат децата си именно в школата на Аталанта. 

Скаутското звено на всички нива работи превъзходно и освен, че намират таланти, които развиват в школата си, отборът от Бергамо намира и вече готови играчи, които влизат директно в първия отбор. 

Такъв е примерът е и с датчанина Расмус Хойлунд, който сега е в Манчестър Юнайтед. През миналото лято той беше продаден за рекордните 74 млн. евро и се превърна в най-скъпия трансфер в историята на клуба. 

Аталанта е продала играчи за над 500 млн. евро отборът, вече е и редовен участник в евротурнирите, което е голяма помощ и в образуването на бюджета на клуба. Отделно тимът има няколко спонсора, получава бюджет от собственика Перкаси, парите от тв правата от Италия и евротурнирите и покупката на артикули и билети за мачове. 

Така тимът за разлика от много други в Италия повечето пъти е на положителен баланс и няма големи загуби за разликата от грандовете Ювентус, Интер и Милан. 

В Аталанта се строи и модерен стадион и той започна да се прави през 2019-та година. От тогава се строи трибуна по трибуна, а цялостната визия на стадиона беше направена. Готови са вече южния и северния сектор и следва да се направят и централната трибуна и сектор В. Отборът пък продължава да си домакинства в Бергамо, а когато се правят трибуните всичко се обезопасява. 

Да се превърнеш в топ 5 на най-добрите отбори в Италия, а преди да си бил отбор, който се бори за оставане определено не е лесно. Аталанта обаче го направи и за разлика от РБ Лайпциг, който има доста сериозен финансов гръб и също вече е е постоянно в топ 4 на Германия, бергамаските го направиха с доста по-малък бюджет с играчи, които сами намират и изграждат и с невероятни собственик и треньор. 

Най-вероятно приказката за Аталанта ще продължи, а отборът определено вече си осигури място сред най-добрите отбори в Италия и вече всеки трябва да се съобразява с него.