През този сезон може да няма нито един български футболист в топ 5 първенствата. В момента имаме трима играчи, които са в отбори от топ 5 първенствата - Димо Кръстев във Фиорентина, Велизар Илиев в Каляри и Лукас Петков в Аугсбург. 

Кръстев обаче изкара миналия сезон под наем Фералписало и е доста вероятно да бъде даден под наем и през този сезон. Лукас Петков също беше под наем през изминалата кампания в Гройтер Фюрт и също може да не остане за сезона в Аугсбург. 

Младият талант Велизар Илиев, който е вратар има може би най-големи шансове да остане в Каляри и през този сезон. Илиев игра основно в юношеските формации на Каляри през миналия сезон, но попадна три пъти в групата на отбора през миналия сезон в мачове от Серия А. 

Сега пък стартира сезона също от резервната скамейка на първия отбор в мача на Каляри за Купата спечелен с 3:1 от Карарезе. 

В момента той е в ролята на трети вратар, след като третият вратар на Каляри се контузи. 

Лукас Петков

Лошата тенденция за българските футболисти се запази и в Шампионската лига, която през този сезон е в нов формат във формата на лигата. Български играч обаче няма да участва в групите на Шампионската лига, след като Лудогорец отпадна след голям крах от азерския Карабах, Кирил Десподов и неговия ПАОК отпаднаха от Малмьо, а Георги Костадинов и неговия АПОЕЛ Никозия приключиха участието си в Шампионската лига след загуба от Слован Братислава. 

Иначе българин не е участвал в групите на Шампионската лига от сезон 2021-2022, когато Божидар Краев и неговият тогава датски тим Мидтиланд бяха в груповата фаза на най-добрия европейски клубен турнир. 

Илия Груев пък беше последният българин, който игра като титуляр в топ 5 първенствата през сезон 2022-2023. Той обаче премина в Лийдс в Чемпиъншип, а през миналия сезон тимът игра плейоф за влизане във Висшата лига и можехме да имем българин в елита на Англия, но Лийдс загуби от Саутхямптън, а Груев остана в отбора. 


Велизар Илиев

Българите в юношеските отбори на грандовете 

Има български футболисти в юношеските отбори на грандовете, но те не попадат в групата на първия отбор.

Валентин Йотов играе основно за отбора на Байерн Мюнхен до 17 години. Преди месец той удължи договора си с баварския колос с още една година. 

Марсел Бибишков се представят доста добре в юношите на Ювентус, а негов баща е известният футболист от близкото минало Крум Бибишков. Марсел играе в отбора до 17 години и има 17 мача, 6 гола и една асистенция. Бибишков обаче по всичко изглежда няма да остане в Юве и ще играе в Канада. 

Тази седмица юношата на Ботев Пловдив Валери Владимиров подписа с италианския гранд Милан. Там той ще играе в юношеските отбори на гранда от Милано. 


Димо Кръстев