Евро 2020 приключи и остава равносметката на първенството. През шампионата имаше много моменти, които ще запомним. Вижте най-интересните от тях. 

Кристиан Ериксен 

Още във втория ден на турнира се случи нещо ужасно. Звездата на датчаните Кристиан Ериксен получи сърдечен арест по време на двубоя с Финландия. Лекарите се бориха за живота на Ериксен на терена, докато той беше в безсъзнание. Намесата на Симон Кяер също беше запомняща се той първи се притече за помощ и видя дали Ериксен не е глътнал езика си. Целият отбор на Дания направи щит, докато лекарите се бориха за живота на Ериксен. Този силен момент определено ще остане и най-въздействащия на шампионата. Кристиан Ериксен оцеля и обедини цялото първенство, припомняйки, че по-важно от човешкия живот няма. Най-вероятно халфът никога повече няма да играе футбол едва на 29 години, но това не е най-важното, а че успя да оцелее в този тежък момент. 

Коко кола и бутилките 

Бутилките по време на пресконференциите на Евро 2020 станаха нещо, за което се говори доста, а се появиха и много мемета. Първи започна Кристиано Роналдо, който отмести бутилките на Кока Кола и заяви, че е най-добре да се пие вода. След това и Пол Погба отмести бутилка на бирата Хайнекен. Мануел Локатели също отмести бутилките на колата и бирата и сложи по средата водата. Андрий Ярмоленко от Украйна пък не се поколеба да сложи пред себе си двете бутилки и да заяви, че е готов да приема предложението на спонсорите. Треньорът на Русия Станислав Черчесов пък без проблем отвори една от колите и пи от нея. 

Голът от центъра на Патрик Шик 

Чешкият нападател вкара гола на турнира, след като успя срещу Шотландия да реализира от центъра. Шик не остави никакъв шанс на шотландския вратар. Впоследствие той реализира общо 5 гола и завърши с еднакъв гол показатели в голмайсторската листа с Кристиано Роналдо, но заради асистенция на Роналдо португалецът грабна приза за голмайстор.

Швейцарският фен 

Обрата на Швейцария срещу Франция беше най-големият шок на шампионата, но той ще се запомни и с един швейцарски фен, който при 2:3 за Франция секунди преди края беше на ръба на отчаянието, а след като Швейцария достигна до 3:3 и вкара мача в продължения привърженикът свали фланелката и полудя от радост. Това видео показа и каква страст е играта футбола и как феновете горят в нея. Естествено емоциите на фена станаха повод за много мемета в интернет. 

Двата мача 3:3 в редовното време 

На 28 юни в рамките на двама осминафинали за деня на Евро 2020 се случи нещо невиждано на европейски първенства. Редовното време на двата полуфинала завърши 3:3 и то след като фаворитът водеше с 3:1 малко преди края. Първо Испания поведе с 3:1 на Хърватия преди в последните пет минути хърватите да стигнат до 3:3 и да пратят мача в продължения, в които загубиха с 3:5.

Малко по-късно дойде и най-големия шок на шампионата отпадането на световния шампион Франция, който също водеше с 3:1 на Швейцария 9 минути преди края, но вместо това допусна ново 3:3, а след дузпи швейцарците изхвърлиха французите. 

Симулацията на Чиро Имобиле срещу Белгия 

Симулацията на нападателя на Италия Чиро Имобиле срещу Белгия се превърна във вирал видео. Имобиле падна в наказателното поле и се превиваше преди гола на италианците, но след като видя, че топката е във вратата стана и се радваше заедно със съотборниците си. 

Автоголовете 

Шампионатът ще остане в историята като Европейското първенство с най-много автоголове в историята. Общо 11 играчи намериха грешната врата на шампионата. Любопитно беше, че до началото на Евро 2020 автоголове въобще в цялата история на европейските първенства бяха 9, а само за един шампионат те станаха 11. За първи път в историята в два мача от шампионата паднаха и два автогола в един мач. Това се случи на срещите Португалия - Германия 2:4 с два автогола за португалците и Испания - Словакия 5:0 два автогола за словаците.

Хващането на Киелини на Сака 

В края на редовното време във финала Джорджо Киелини хвана за яката на фланелката Сака и го спря, след като той се откъсваше сам. С цената на жълт картон Киелини може би предотврати гол за Англия, а в същото време това негово действие предизвика редица мемета в социалните мрежи.

Смяната на Рашфорд и Санчо 

Много от феновете на Англия не могат да простят на Саутгейт за тази смяна. Двамата почти не играха на шампионата, но треньорът на англичаните Гарет Саутгейт им възложи да бият дузпите във финала. Смяната беше извършена секунди преди края на продължението и беше с явна цел да бият само дузпите. Двамата обаче пропуснаха, а третият пропуск беше на Сака и Англия загуби титлата.

Финалът за Англия и I'ts coming to Rome

Дългоочакваният финал за Англия на Европейско първенство се случи. Англичаните за първи път в историята си играха финал, а освен това те изиграха и почти всичките си мачове на Уембли включително и финала. Хиляди се опитаха да влязат без билет на финала и се стигна до сериозни безредици. Еуфорията в Англия беше огромна, защото отборът не беше печелил голям футболен форум от 1966г. Феновете на Англия пееха песента I'ts coming home, защото футболът се завръща вкъщи, но титлата отново не остана в Англия и потегли към Италия, а италианците фенове контрираха с песента I'ts coming to Rome.