Мъжкият национален ще има през септември първите си официални мачове за новата година. Националите ще участват в турнира Лигата на нациите, а догодина ще участват и в квалификациите за класиране на Мондиал 2026. 

Какви са шансовете

Предстоящото издание на турнира Лигата на нациите отново ще дава право на бараж за Световно първенство. Припомняме, че турнирът, който не малко отбори продължават да пренебрегват, дава право на бараж и за класиране на Европейско първенство, ако даден тим не е успял да се класира чрез нормалните квалификации. 

Световното през 2026г., което ще се проведе в САЩ, Мексико и Канада и ще е първото в историята с 48 отбора, вместо това познатите 32, които бяха до Мондиал 2022. Така се увеличават и отборите от Европа, които ще участват и те стават 16, а до момента те бяха 13. 

За Мондиал 2026 се класират директно само 12-те победители в квалификационните групи, а останалите 4 места ще бъдат разпределени чрез баражи, а в тях ще участват вторите отбори в 12-те групи и първите четири отбора по ранкинг в Лигата на нациите. Националите са в Лига С и трябва да спечелят лигата по ранкинг, за да отидат на бараж. Реално тези 16 отбора ще образуват 4 потока, а от тях места за Мондиала ще се спечелят само победителите - 4 тима. 

Спечелването на групата обаче ще е много важна, защото по този начин националите ще се изкачат в Лига В и ще увеличат драстично шансовете си за бараж чрез Лигата на нациите през следващите квалификации за европейско, ако не успеем да се класираме през редовните квалификации. Само четири тима в Лига В, които бяха през миналия сезон в турнира не достигнаха до баражите за класиране на Евро 2024. 

Така Лигата на нациите дава не малко шансове за класиране ако даден отбор не успее да мине през квалификациите. В последните години отбори като Швеция и Норвегия например не успяха да стигнат до баражите за Лигата на нациите, защото се бяха представили доста зле в турнира, а в квалификациите завършиха трети, но лошото им представяне в Лигата ги остави извън баражите. 

Същинската част от квалификациите за Мондиал 2026 ще бъде през 2025г. от 21 март до 18 ноември, а баражите ще се играят на 26 и 31 март. Жребият за квалификациите ще се тегли в края на годината, но още няма конкретна дата. Както споменахме само победителите в 12-те групи ще се класират директно на Световното първенство, но второто място също ще е важно, защото всички тимове завършили втори ще се участват в баражите плюс четирите тима по ранкинг от Лигата на нациите, които не са успели да са на първите две места чрез нормалните квалификации. 

България ще домакинства в Пловдив в турнира

Мъжкият национален отбор ще домакинства в Лигата на нациите в първите си два мача на стадион "Христо Ботев" в Пловдив, а в групата ни са отборите на Северна Ирландия, Люксембург и Беларус. Националите никога не са играли официален мач в Пловдив, но това ще се промени на 8 септември, когато е домакинството на Северна Ирландия, а на 12 октомври е мачът срещу Люксембург. Все още няма яснота къде ще е домакинството срещу Беларус, което ще се играе през ноември.

Един път вече играхме бараж през Лигата на нациите, вторият път голям гаф не ни даде шанс за бараж за Евро 2024

Националите определено се представят добре в турнира до този момент. Още в първото му издание през сезон 2018-2019 бяхме на крачка да спечели групата и България завърши на второто място с две точки зад победителя Норвегия. Двата отбора обаче се класираха за Лига В и впоследствие и за баражите за класиране за Евро 2020. Националите загубиха на полуфиналния бараж с 1:3 от Унгария, а това беше и най-близкия ни шанс за класиране на Европейско от Евро 2004, когато последно играхме на голям футболен форум.

Следващото издание не беше успешно и националите отново отпаднаха в група С и не успяха да стигнат чрез Лигата на нациите до бараж за класиране на Световно първенство. 

В последното издание през сезон 2022-2023 националите започнаха доста лошо и загубиха от сегашния хит на Евро 2024 Грузия с 2:5 у дома. Националите обаче събраха сили и завършиха втори в групата, това второ място щеше да ни осигури отново полуфинален бараж за класиране на Евро 2024, но загубихме точки от един от страна джудже Гибралтар - 1:1 и всъщност това ни коства класирането, защото с 11 точки лъвовете щяха да играят нов полуфинален бараж от Лигата на нациите именно срещу Грузия в Тбилиси, а грузинците впоследствие се класираха за първи път на голям футболен форум и бяха хита на шампионата, достигайки до осминафиналите.