Едва ли някой е очаквал, че дебютантът Грузия ще премине групата си и ще играе на осминафиналите на Евро 2024. Грузинците обаче не само, че направиха това, но и техен играч е голмайстор в груповата фаза на Евро 2024.

Жорж Микаутадзе единствен от всички играчи отбеляза три гола на шампионата до момента и води в голмайсторската листа преди играчи като Килиан Мбапе и Хари Кейн, които завършиха в групите с едва едно попадение. 

Микаутадзе е играч на френския Метц, макар че е грузинец той е роден във френския град Лион и именно от Франция започва неговата кариера. Роденият на 31 октомври 2000г. играч стартира футболната си кариера като юноша в школите на ФК Герланд, Лион, Сейнт-Приест и Метц.

Стартира кариерата си в мъжкия футбол в Метц за дубъла и първия отбор в периода 2018-2023, а има и отдаване под наем в белгийския Сераинг. 

През миналия сезон той беше закупен от Аякс и изигра 6 мача през първия полусезон, но през втория се върна в Метц под наем и направи страхотен полусезон - 20 мача и 13 гола във френския елит. 

От това лято той отново беше върнат окончателно в Метц и беше откупен от Аякс. 

Национал е от 2021-ра година и записва 28 мача и 13 гола. 

След това той вкара от дузпа в мача на грузинците срещу Турция - 1:3 в 32-та минута и тогава изравни резултата. Попадението беше историческо, защото той вкара първия си гол за страната на Европейско първенство. 

Той се разписа и при равенството от Чехия - 1:1, след като се разписа от дузпа в края на полувремето, откривайки резултата. 

Третото попадение Микаутадзе вкара вчера срещу Португалия също от дузпа - втория гол за успеха с 2:0. 

На осминафиналите Грузия ще играе на 30 юни срещу Испания.