Италия е новият европейски шампион! Италианците вдигнаха титлата, след като спечелиха срещу Англия след изпълнения на дузпи. Редовното време завърши при 1:1, а при дузпите Италия триумфира след 3:2 и спечели втора европейска титла след 1968г. Англия, която беше домакин във финала в Лондон остана без европейска титла в историята си, след като това беше първи финал за тима на европейски шампионат.

Англия откри резултата още във втората минута. Кейн пусна чудесен пас към Трипиър, който центрира в наказателното поле и Люк Шоу отблизо реализира директно от воле - 1:0. 

В 8-та минута удар на Инсиние от пряк свободен удар премина над вратата. 

В 35-та минута Киеза навърза няколко от играчите на Англия и отправи опасен шут, Пикфорд беше хванат в крачка и не помръдна, но ударът му премина покрай вратата. 

В добавеното време на първата част Стоунс блокира удар на Имобиле, а Верати отправи първия точен удар за Италия в мача, но ударът му беше твърде слаб и Пикфорд спаси.

В 51-та минута Инсиние стреля от фаул на дъгата на наказателното поле, но изстрелът му беше над вратата.

В 56-та минута Магуайър засече центриране с глава от пряк свободен удар, но ударът му премина над вратата. 

Секунди по-късно от доста неудобна позиция Инсиние стреля, но Пикфорд спаси.

В 62-та минута Италия стигна до най-чистото си положение. Киеза получи топката навлезе и отправи хубав удар, но Пикфорд успя с една ръка да избие топката. 

Англия отговори с удар с глава на Стоунс след изпълнение на корнер, но Донарума се намеси и изби в нов корнер, след който не се случи нищо интересно. 

В 67-та минута Италия успя да изравни резултата Верати засече с глава центриране от корнер, топката беше отпита от Пикфорд и срещна гредата, а при добавката отблизо Бонучи на опразнената врата вкара за 1:1. 

В 74-та минута Бонучи пусна страхотен пас към Берарди, който засече от въздуха с крак, но ударът му мина над вратата.

До края на редовото време не се случи по-чисто голово положение и се стигна до продължение.

В 97-та минута Калвин Филипс стреля от границата на наказателно поле, но ударът му премина покрай вратата. 

В 104-та минута центриране на Емерсон в наказателното поле не беше добре избито от Пикфорд и топката отиде към Белоти, но той не успя да направи точен удар към вратата на Англия.

В 107-а минута Бернардески стреля от фаул, Пикфорд успя да избие, но не се намеси добре, все пак вратарят на "трите лъва" успя да улови кълбото.

Не се стигна до други чисти голови положения през второто продължение и се стигна до дузпи, които трябваше да определят новия европейски шампион.

При първите дузпи Кейн и Берарди не сгрешиха.

При вторите изпълнения Белоти пропусна за Италия, а Магуайър реализира и англичаните излязоха напред при дузпите.

При третите изпълнения равенството се завърна, след като Бонучи вкара за Италия, а Рашфорд пропусна.

При четвъртите изпълнения Италия излезе напред в резултата. Бернардески вкара, а Санчо пропусна, след като Донарума спаси.

Решителната пета дузпа за Италия беше пропусната от Жоржиньо, но Сака изпусна за Англия и след 3:2 Италия стана световен  шампион. 

Така Италия спечели втората си европейска титла след тази през 1968г., а Англия продължава да чака европейската титла, след като загубиха първия си финал.