Само няколко дни след края на Евро 2020 започва Олимпиадата в Токио, която ще бъде открита официално на 23 юли. На олимпийския турнир има мъжки и женски турнир по футбол, който със сигурност не привлича толкова вниманието като състезанията в плуването и леката атлетика, но определено ще е интересно кой ще спечели златните медали. 

В последните Олимпиади в отбора участват само играчи до 23 години, а даден отбор има право да повика трима играчи над тази възраст. През годините в турнира участваха и звезди като Лионел Меси, Кристиано Роналдо и Неймар. 

В турнира ще участват общо 16 отбора, които са разпределени в четири групи от по четири тима. 

В група А са Франция, Япония, Мексико, ЮАР, група В са тимовете на Хондурас, Нова Зеландия, Румъния и Южна Корея.

В третата група С са Аржентина, Австралия, Египет и Испания, а в четвъртата D са Бразилия, Германия, Саудитска Арабия и Кот д'Ивоар. 

Испанците са с най-добрия състав цели шест играчи от участващите на Евро 2020 ще вземат участие в турнира. Това са Унай Симон, Ерик Гарсия, Педри, Пау Торес, Микел Оярсабал и Дани Олмо. В отбора са още интересни имена като Дани Себайос, Карлос Солер, Марко Асенсио, който пропусна Евро 2020 след решение на треньора Енрике и Оскар Мингеса. 

Франция ще разчита на ветерана Андре-Пиер Жиняк, Флоран Тувен и Лукас Тусарт.

Опитният Мая Йошида ще е звездата на Япония. Един от най-традиционните отбори, които се бори за медали на олимпийски игри - Аржентина този път реши да не праща звезди от националния отбор, който за първи път от 1993г. успя да грабне Копа Америка само преди три дни.

Бразилия също има не лош състав, в който личи името най-титулувания футболист в света Даниел Алвес. Други интересни имена са Диего Карлос, Дъглас Луис, Паулиньо, Ричарлисон и Габриел Мартинели. Бразилците ще защитават златните си медали от миналите игри в Рио през 2016-а година.

Максимилиан Арнолд и Макс Крюзе ще са по-опитните в състава на Германия. 

Доста интересен е съставът на Кот д'Ивоар, който въпреки трудната група, в която е - Бразилия и Германия, определено може да направи нещо значимо. Тук са звездите на тима Ерик Байли и Франк Кеси, както и Кристиан Куаме и Амад Диало. 

Доста от топ клубовете не пуснаха играчите, защото турнирът свършва на 7 август и играчите нямат да имат много време за възстановяване и почивка преди началото на сезона. Повечето първенства стартират в седмицата от 13 август, а френският елит - Лига 1 седмица по-рано от 8 август.