Националният отбор на Испания завърши по перфектен начин груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, след като записа три победи в така наречената „група на смъртта“, в която бяха още отборите на Италия, Хърватия и Албания.

„Ла Фурия“ стартира участието си на еврофиналите с класическа побед с 3:0 срещу Хърватия, след което се наложи с по 1:0 срещу Италия и Албания. Така иберийците се превърнаха в едва втория отбор в историята на Европейските първенства, който излиза от своята група с три победи и без допуснат гол.

Предишният такъв случай бе на миналото Европейско, когато бъдещият шампион Италия завърши групата си с 9 точки и без нито един допуснат гол. Тогава „скуадрата“ записа две победи с по 3:0 срещу Турция и Швейцария, както и минимален успех с 1:0 срещу Уелс в последния си мач от груповата фаза, в която италианците играха на собствения си „Олимпико“ в Рим.

Преди три години след перфектното си преминаване през груповата фаза Италия отстрани последователно Австрия, Белгия и Испания, за да стигне до финала, в който се наложи срещу Англия на „Уембли“ след изпълнение на дузпи. Предстои да видим дали Испания ще повтори представянето на Италия и ще вдигне за четвърти път европейската титла.

Съперникът на „Ла Фурия“ на осминафиналите все още не е определен, тъй като се чака изиграването на останалите мачове от груповата фаза. В първата си битка в елиминационната фаза испанците ще срещната един измежду третите отбори в групи D, E и F.