Единственият дебютант на Евро 2024 Грузия постигна ново историческо класиране и още в първото си Европейско успя да се класира за елиминациите. Грузинците победиха един от фаворитите за трофея Португалия с 2:0 и постигна и първа историческа победа за Европейско. В другия мач Турция победи с 2:1 Чехия и също продължава към елиманициите. 

Още във 2-рата минута грузинците изненадващо откриха резултата. След грешка на португалците, тимът на Вили Саньол организира перфектна контраатака, при която Жорж Микаутадзе изведе Хвича Кварацхелия, който с левия крак простреля Диого Коща - 1:0 за Грузия.

В 54-та минута Антонио Силва препъна Лука Лочошвили в наказателното си поле. Първоначално реферът Сандро Шерер не отсъди нищо, но след това бе извикан от ВАР и посочи бялата точка. Зад топката застана щатният голмайстор на Грузия Жорж Микаутадзе, който изпълни дузпата много сигурно и вкара за 2:0 с третия си пореден гол на Евро 2024.

В другия мач, който беше решаващ за класирането и на двата отбора Турция победи с 2:1 Чехия и така чехите напуснаха шампионата.

Чехия остана с 10 човека още в 20-та минута, когато след втори жълт картон беше изгонен Антони Барак.

В 51-та минута вратарят на чехите парира удар на турците, но атаката продължи и топката достигна до Хакан Чалханоглу, който със страхотен удар откри резултата. При гола чешкият вратар Станек се контузи и беше заменен от Ковар.

В 66-та минута обаче Томаш Сучек отблизо успя да изравни. 

Чехите се хвърлиха да обръщат мача, но вместо това в четвъртата минута от добавеното време Ченк Тосун получи топката в пеналта и с хубав изстрел реализира за крайното 2:1. 

След края на мача Томаш Чорли от Чехия получи директен червен картон, след като част от турските и чешките футболисти се сдърпаха.

Така в групата Португалия спечели с 6 точки, втори останаха турците също с 6 точки, трети Грузия с 4 точки, а всичките три тима се класират за осминафиналите. Чехия завърши с една точка и отпадна от шампионата. 

На осминафиналите Португалия ще играе срещу Словения на 1 юли. Турция ще срещне Австрия на 2 юли, а Грузия ще срещне Испания на 30 юни.