Мъжкият национален отбор по футбол изпрати най-ужасните си две седмици въобще в историята си. България стартира с равенство срещу Северна Македония, но след това дойдоха и най-ужасяващите резултати в историята на националния ни отбор. Първо националите загубиха с 2:5 у дома от Грузия, а след това направиха и 1:1 с една от най-малките страни в света – Гибралтар.

Случи се е и тежък инцидент преди мача с Грузия в Тбилиси и след катастрофа между автобусите на националите Тодор Неделев пострада тежко и е със счупен череп. Капитанът на Ботев вече се чувства по-добре, но ще му трябват поне 4 месеца, за да се завърне в игра.

След катастрофата националите успяха да измъкнат 0:0 срещу Грузия в Тбилиси.

България обаче вече няма никакъв шанс за първото място в групата, а за второто също шансовете не са големи. Това сложи край на голям шанс за националите ни да се класират на Евро 2024. Победителят или вторият, зависимост от това кои отбори се класират през нормалните квалификации ще участва на допълнителни баражи за класиране.

Реално България изпусна златна възможност за класиране, защото отбори като Турция и Словакия, които също са в група С е доста вероятно да се класират от редовните квалификации и силните конкуренти на националите щяха да бъдат по-малко.

За да стигне до Евро 2024 националите трябва да изиграят два мача – полуфинал и финал само срещу отбори от група С, които не се класират от нормалните квалификации. Вместо това обаче националите със сигурност няма да стигнат до тези баражи, защото изглежда наистина немислимо и Грузия и Северна Македония да се класират през нормалните квалификации за шампионата.
Иначе квалификациите на Евро 2024г. ще се играят догодина, но ще е доста трудно за националите да стигнат до първите три места в групата си, след като тимът губи от отбори като Грузия и Гибралтар. За първенството се класират първите два отбора в групата, както и най-добрият трети, а останалите осем отбора завършили на третото място играят баражи.

Варианти за класиране на Европейско не са никак малко, а на шампионата участват половината отбори от Европа, но за съжаление не и националният на България. Общо 52 (след спирането на Русия) са страните участващи в квалификациите, а за първенството се класират 24. Извън шампионата остават 28 страни.

Ако все пак се случи чудото и националите се класират за Европейското те ще се завърнат на голям футболен форум след 20 години, но ако не успеят точно 20 години ще станат от последното участие на голям футболен форум – Евро 2004.

Жребият за квалификациите на Евро 2024г. ще се тегли през октомври, а домакин на шампионата е Германия.

На последния си голям футболен форум Евро 2004г. България попадна в ужасна група с Швеция, загуба с 0:5, Дания загуба с 0:2 и Италия поражение с 1:2. След това бяхме близко само веднъж до класиране. Това беше за квалификациите на Евро 2008, когато равенство с Албания ни коства класирането. Всъщност именно тези квалификациите са и последните, в които националите са били най-близо до класиране. България завършва на третото място на само точка зад втория Румъния.

За Мондиала 2010 отново сме трети, но на четири точки от класиране.

След това обаче националите никога не са се класирали трети в квалификации за световни и европейски първенства. Винаги са били четвърти, а за класирането на Евро 2012 са последни в групата си.

Наистина е време тази негативна серия да приключи, но май няма много оптимисти, че ще сме в Германия през лятото на 2024г.