Остри критики към Съединените щати след решението им да наложат вето върху проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за незабавно прекратяване на огъня в Газа.

Китай заяви, че от Вашингтон отправят "погрешно послание" и на практика дават "зелена светлина" да продължи избиването на цивилни в Газа. Това е третият път от началото на войната между Израел и Хамас, в който САЩ се обявяват против прекратяването на огъня.

От Белия дом обясниха, че така предложения от Аржентина текст, би застрашил преговорите за спиране на войната и освобождаване на заложници. Съединените щати предлагат свой вариант, който включва временно примирие.

За първи път Вашингтон заговаря за прекратяване на огъня, но в текста се посочва, че то трябва да стане само в момент, в който е осъществимо. Американското предложение включва и предупреждение към Израел да не започва военна операция в Рафа. Бени Ганц, който е част от израелския военен кабинет заяви, че Хамас имат срок до 10 март да освободят заложниците, а в противен случай офанзивата ще влезе в ход.