Бившият партньор на ПП-ДБ - "Зелено движение", няма да участва в предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. Това обяви партията в свое прессъобщение.

"Зелено движение" имаше свои народни представители в няколко парламента, когато беше част от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". През април 2024 г. партията обяви, че напуска ПП-ДБ с аргумента, че "настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи".

Тя се яви самостоятелно на изборите на 9 юни, но остана под чертата за влизане в Народното събрание. Те събраха малко над 8 хил. гласа във вота за евродепутати (0,41%) и над 9 хил. гласа в изборите за народните представители (0,43% от общия брой подадени гласове).

Решението за неявяване на предстоящия вот през октомври партията обяснява с това, че ще насочи усилията си към "създаване на гражданско-политически субект, който да гарантира европейското развитие на България, защитата на демокрацията и активното включване на гражданите в процесите на управление".

"Зелено движение" посочва, че все пак е водила разговори с бившите си партньори от "Продължаваме промяната" и "Да, България", както и с други партии като "Единение" и "Ние идваме" за общо явяване на изборите. Те обаче изглежда не са дали резултат.

"Липсата на подкрепа за широко обединение и силно демократично мнозинство обезсмисля нашето участие в тези избори", се казва в тяхното съобщение.