Следващите 30 дни ще определят бъдещето на Пловдив за десетилетие напред. Има два модела на развитие на града. При единият пловдивчани ще бъдат поставени в ролята на зрители, от тях ще бъде изисквано единствено съгласие, примирение и обожание. Това е моделът, по който се развиваше Пловдив през изминалите 4 години. Той започна фалшиво от първия ден и завършва още по-фалшиво. Причината е, че настоящият кмет и администрацията му не познават Пловдив. Не знаят, че сме свободолюбив град и че пловдивчани носят в гените си уникалната способност да се справят с всеки надменен политик и с всеки главозамаял се градоначалник, който не усеща пулса на града и не разбира хората. Казано на пловдивски, на такива винаги им намираме цаката. Затова съм убеден, че моделът на послушните и раболепни граждани, от които се очаква да се държат като поданици на винаги безгрешния градоначалник, няма да продължи. Той е противоестествен, не ни отива и няма да позволим да ни го натрапят.

В следващите 30 дни отиващият си кмет и администрацията му ще се опитват да подкупят съвестта на пловдивчани като ни обясняват, че са безалтернативни и незаменими. Ще ни казват, че с парите от нашите данъци и с огромната финансова помощ на правителството са постигнали нечувани в историята на Пловдив успехи. Те вече се опитаха да откраднат успеха от избора на Пловдив за европейската столица на културата за себе си. Обидиха безценните пловдивски художници, писатели, поети, актьори и интелектуалци. Казаха на хората, които създават уникалната пловдивската култура, че миришат на нафталин.

В следващите 30 дни отиващите си управници ще лъжат, че ако не са те, правителството няма да помага на Пловдив. Ще оказват всякакъв вид натиск върху пловдивските фирми, ще използват всички възможни средства, за да запазят постовете си. Толкова им е важно да гледат града ни от прозорците на общината, че са готови на всичко, за да запазят тази привилегии.

Вторият модел на развитие на Пловдив е кметът, администрацията и пловдивчани да работят в екип, да се виждат, да си говорят и да обсъждат важните за града ни въпроси. Това е моделът "Да решаваме заедно". За него се иска кураж и много енергия. Този модел за развитие на Пловдив не изключва никой. За него е необходимо лидерство и кмет, който обединява пловдивчани.

Вече заявих ясно, че няма нужда Пловдив да променя пътя, по който се движи. Няма нужда от смяна на посоката. Те са ясни. Има нужда от нова енергия, от нов кмет и от общинско управление, които уважават и подкрепят всички пловдивчани - от децата, през младите хора, пловдивчаните в активна възраст и накрая, много важно хората от третата възраст – нашите бащи и майки. Първата стъпка е да имаме воля и да коригираме допуснатите грешки, особено когато те са кадрови и персонални. Още от първият си ден в общината новият екип трябва да покаже ясно, че уважава всеки, който се труди и развива града ни. Голямата задача на новия ни екип е да наложи стил на работа, с който да подкрепи усилията на всеки пловдивчанин.

В Пловдив, никой не е по-важен от Пловдив! Затова в следващите 30 дни ще ви покажа моделът на управление "Да решаваме заедно", в който всички пловдивчани са равни и всички са включени в успешното развитие на града ни.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg