Стотици хора могат да останат без работа, а държавата да не получи нито лев от промените в Закона за акцизите, който въвежда  нови правила за ракиджийниците. Близо 50 души от пловдивския регион излязоха на протест пред Община Пловдив, за да се противопоставят на промените. Според новите текстове предложени от Емил Димитров – Ревизоро, и одобрени от бюджетната комисия начело с Менда Стоянова, домашна ракия ще може да се вари от юни до декември, и с малки изключения през януари и февруари.

Собствениците на казани се обединиха около тезата, че законът е лобистки и зад него стоят големите винпроми.

„След като депутатите и експертите изтъкнаха, че ракия се прави от юни до декември, как тогава големите винпроми варят ракия целогодишно?”, попита Николай Дичев, управител на ракиджийница. Той допълни, че тези промени ще оставят и стотици хора на улицата, които са наети в пунктовете на работа. Така те ще работят 6 месеца, а през останалото време ще се оправят както могат.

Мотивите на Ревизоро, че по този начин ще влязат 100 милиона в бюджета също са абсолютен е нонсенс. Не само, че нямало да влязат допълнителни средства, но и по-голямата част от варенето на ракия ще отиде на тъмно – по мазета в съмнителни съдове и неясно качество.

Още новини - ТУК

TrafficNewS.bg