Димитър Главчев получи за втори път мандат за съставяне на правителство.

"Връчвам ви мандат за съставяне на ново служебно правителство. Тази отговорност отново се върна върху вас след проваления опит на Горица Грънчарова-Кожарева, след отказа на останалите възможни кандидати и поради пречките пред ръководството на Българската народна банка да излъчи премиер. Считам, че не е редно кризата в една институция да бъде гасена с разпалване на пожар в друга институция, важна за финансовата и икономическата стабилност в труден за страната ни момент. Считам, че следва, за да имате успех в този мандат да направите задълбочен анализ", заяви президентът Румен Радев.

По думите му през времето на първия мандат на Димитър Главчев като служебен министър-председател наред с постигнатите резултати върху ръководеното от Главчев правителство са се породили съмнения за зависимости от определени политически лица.

"Вие ги отрекохте, но днес получавате с този мандат реалната възможност да ги опровергаете като докажете противното", допълни Румен Радев.

Според президента, за да това да стане факт следва на първо място да се предложат внимателно обмислени промени в състава на правителството.

"Очаквам до понеделник да ми представите състав на Министерски съвет. При успех - изборите ще бъдат на 27 октомври", допълни той.

"Няма от какво да се срамувам за работата на правителството, на което все още съм служебен премиер. Изпълнихме добре основната си задача да организираме честни, прозрачни и свободни избори, едновременно с това запазихме определения път на България, свързан с Европа, път от много правителства назад. Обещах точно това - да организирам изборите както трябва, да запазя европейския ни път и да решавам възникналите пробелми на българските граждани", обобщи последните си няколко месеца като премиер той.

"Следя внимателно обществените нагласи и основната ми задача ще е да се сваля, ако може, политическото напрежение, тъй като то е на високо ниво, а това не е от полза от никого.

Ще изпълня това, което ми възлагате. В понеделник ще представя състав на служебен кабинет. Мисля, до голяма степен ще са оправдани очакванията на всички и на български граждани, горед-долу в тая посока говорите и вие", каза Главчев преди с Радев да останат на 4 очи.