„Дойдохме, видяхме се и взаимно се употребихме“, така прозвучаха изявленията от всички страни след брифинга, които дадоха премиерът Бойко Борисов, председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер и президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Това коментира пред novini.bg Осман Октай. Припомняме ви, че вчера в Евксиноград се проведе историческата среща ЕС – Турция със сътрудничеството на премиера Бойко Борисов. Цяла Европа и Турция бяха вперили поглед към страната ни заради нея. Днес обаче европейските медии изразяват неудовлетворениеот нея заради резултатите, които бяха оповестени снощи от съвместния брифинг на Борисов, Ердоган, Юнкер и Туск.

Според тях не е имало споразумение по важни въпроси. Осман Октай също заяви, че вчерашният ден е бил тъжен за демокрацията в съседката ни. Напомняме ви, че Брюксел има сериозни притеснения относно зачитането на върховенството на закона в Турция. Срещата във Варна, смята той, е била политически употребена по всякакъв начин от Ердоган и поясни, че той е изключително притеснен, че ще изгуби властта в Турция на следващите избори.

Според него турският президент почти се е подиграл с евролидерите, като е заявил, че води война в страната си, в Сирия и в Ирак, като им е казал вчера на срещата – „елате и ми помогнете“. Относно парите за бежанците, които Турция получава, Октай отбеляза, че вчера за първи път Реджеп Ердоган е съобщил сумата, която е получила страна му за тях, и напомни, че Европа никога не ги е спирала.

На въпрос дали Ердоган ще изпълни едно от исканията на Юнкер – да освободи двамата гръцки офицери, задържани от турските власти, Октай напомни, че турският президент определя решенията на съда в съседката ни и припомни съдбата на множеството арестувани и хвърлени в турските затвори хора. Октай заяви още, че се съмнява в рамките на българското председателство да има втора подобна среща.