Американският президент Доналд Тръмп втвърди до границата на абсурда реториката си по отношение на Сирия след информациите за нова химическа атака, извършена от режима на Башар ал-Асад. Русия вече обяви, че ще защити близкоизточния си съюзник, като така се стигна до сблъсък между нея и САЩ в Съвета за сигурност на ООН.

„Русия твърди, че ще свали всички ракети, изстреляни по Сирия. Руснаци, подгответе се, защото ракетите ни идват – хубави, нови и умни. Не бива да си партнирате с животно, което убива хора с отровен газ и се забавлява с това!”, изригна Доналд Тръмп в „Туитър”.

Към Средиземно море пътува атомен самолетоносач, който ще стане част от голяма ударна група.

Междувременно, във Франция Еманюел Макрон също обяви готовност страната му да се включи в кампания срещу Башар ал-Асад, ако това е необходимо.

Световната здравна организация иска достъп до Дума край Дамаск, като цитира свои партньори от региона, според които пострадали от нападението с хлор са приблизително 500 души.

Докато западните съюзници събират сили за тежък удар по сирийската армия се появяват информации, че Русия ударно пребазира стратегическата си авиация и се готви да изпрати изтребители, които да защитават небето над Сирия.