„Има такъв народ” са готови да участват в правителство с доскорошните си партньори – ПП, ДБ и БСП, за да не се хвърля държавата в хаос при толкова много кризи. Това заяви Тошко Йорданов на консултациите при президента. Радев постави редица въпроси как вижда ИТН едно ново правителство в 47-ия парламент, както и към кои партии те са склонни  да протегнат ръка.

Йорданов заяви, че не ИТН са напуснали коалицията, а това е било следствие от неспазването на коалиционното споразумение от техните  партньори.

„Това се случи заради неспазването на споразумението и поставянето на партийните интереси над националните.  В това положение и тази кризисна ситуация, ние сме готови да съставим правителство с другите три партии. С тях сме сходни, като идеи и разбирания, макар да имаме разминавания. Напълно обаче невъзможно е да говорим с ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Разбира се,  трябва да се структурират по-практични и човешки взаимоотношения, да няма заповеди, да бъдем партньори. За това Асен Василев и Кирил Петков трябва да отстъпят в страни, за да направим едно правителство - година и половина, 6 месеца или колкото  е необходимо, за да се справим с кризата”, каза Йорданов. Той допълни, че поради това смята, че трябва да има едно правителство, което по-експертно насочено, отколкото политическо.

Йорданов заяви, че от ИНТ нямат претенции от коя партия да е премиерът, дори и мандатът да бъде връчен на тях. Важно било кандидатът да е човек, който да консолидира четирите партии.