Теодора Халачева е най-младият депутат, който ще представлява Пловдив в 44-тото Народно събрание. Тя е на 25 години. Завършила е „Политология” в ПУ „Паисий Хилендарски”, както и „Бизнес комуникации” в същия университет. От 2010 година се занимава активно с политика. Работи в централата на Българската социалистическа партия, като и втори мандат е председател на Младежкото обединение на БСП. От 2015 е общински съветник.

-Госпожице Халачева, Вие сте най-младият депутат избран от Пловдив и областта и със сигурност една от най-младите в Народното събрание. Защо младите трябва да имат своите представители в законодателната власт? Не е ли твърде рисковано, предвид малкия им опит?

-Опитът и подготовката на един човек невинаги зависи от неговата възраст. Може и да звучи леко самоуверено, но съм убедена в способностите си,познавам се добре - знам какви знания и качества имам.От седем години се занимавам с дейности,които са в полза на хората, винаги съм била сред тях и съпричастна с проблемите им. Мотивирана съм и ще дам всичко от себе си. Време е ние, младите хора на България, да се превърнем в двигател на процесите в страната, а не потърпевши от тях! Смятам, че няма по-добър защитник на интересите на младите, от човек в тази възраст, който да чува техния глас.

-С какви емоции приемате избора си за народен представител? В началото на кампанията, вярвахте ли, че може да станете депутат?

-Изборът ми за народен представител ме кара да се чувствам много горда! Това е признание за моята работа, но и голяма отговорност. Аз съм последователен човек,смятам ,че това да съм депутат ще ми даде възможност да помогна на повече хора и да подобря стандарта им на живот. И, да, вярвах от първия ден на кампанията,че ще успея, като през цялото време не съм спирала да работя. Това нямаше да се случи без прекрасния екип и чудесните приятели,които ме подкрепиха-благодаря от сърце на всички,че повярваха в мен и обещавам, че няма да ги разочаровам.

Откога се занимавате с политика и по-важното защо решихте да се захванете в този сектор, който не е най-популярния след младите хора?

За мен политиката трябва да е преди всичко кауза. Трябва да се прави със сърце, внимание и отдаденост. Винаги съм била отзивчив човек и съм помагала на всеки, който се е обърнал към мен, според възможностите си.Вярвам, че всяко направено добро се връща. Изпитвам удовлетворение от акциите, които инициирам.

До днес си спомням вълнението си при старта на проект - „Образована младеж“, бях на 18 години, като стартирахме с 20 ученици,на които им предстоеше матура. Помня ги всичките,бях по-притеснена от тях. След това подготвихме десетки групи.

Защо точно БСП?

- Избрах БСП преди 7 години. Искам да подчертая, че никога в семейството ми не сме говорили за политика или някой да ме „обработва” на тази тематика. Българската социалистическа партия ме спечели с вниманието и грижата към обикновения човек. Сега, след години, убедено мога да твърдя, че освен емоционален, изборът ми е  бил и рационален!

Разкажете повече за себе си?

- Аз съм на 25 години. Родена съм и съм живяла в Пловдив.Определям себе си като усмихнат и добър човек,имам много приятели-те са най-голямото ми богатство. Завърших „Политология“ в ПУ, магистърската ми  степен е „Бизнес комуникация и връзки с обществеността“. Като всеки млад човек обичам да прекарвам повече време с моите приятели и близките ми хора, но предпочитам спокойните и уединени места пред шумът и навалицата. Обожавам да пътувам и да чета.

 

- Ще продължавате ли да участвате в пловдивски инициативи?

- Разбира се! Обичам Пловдив. Смятам, когато ангажиментите ми позволяват да прекарвам свободното си време тук! Аз съм депутат от Пловдив,няма да загубя връзката си с пловдивчани,които ми гласуваха доверие. Следващата кампания, в която ще участвам, ще е на един от най-хубавите християнски празници – Цветница. С моите приятели ще вземем участие в инициатива на БЧК.Ще събираме дарения за добра кауза - ще ви очаквам на моята кутия.

- Какво видяхте по време на предизборната кампания и имате ли конкретни ангажименти към хората?

- Динамичен и доста натоварен месец бе. Разговарях със стотици хора, бях по паркове, събрания,пазари, блокове и къде ли не.  Изпитвах тъга, радост,вълнение. Всеки един човек имаше проблеми, препоръки, наставления.Записвах всичко в една тетрадка-написаното вътре е част от моя ангажимент в парламента. За пловдивчани е важно! За мен също!

 - Нещо конкретно, което сте записали в тетрадката?

- Млада дама, на около тридесет години, с две висше образования-икономист, но без стаж. Лишена от възможност да бъде наета на работа по специалността й, защото й липсва практически опит. Един порочен кръг...Още в следващите месеци ще  организирам срещи между университетите в Пловдив и бизнеса за стажове в реална среда.

Плаши ли ви поста, което ще заемете?

- Всичко ново и неизвестно предизвиква въпроси и вълнения у мен. Това е напълно естествено. Не се плаша от това, по-скоро от апатията на хората и всеобщото мнение за политическия елит у нас.

Какви са проблемите, с които се сблъскват младите хора в днешно време?

Проблемите на младите у нас са професионалната реализация и условия, за да останат – тук, социалният статус ,спокойствието да създават семейства, да отглеждат децата си тук, в България. Все по-голям проблем става напускането на младите хора през терминалите на летищата. Освен приятели, брат ми също работи извън пределите на страната. Причината, естествено е тривиална – по-добрите шансове за реализация в чужбина. Силно се надявам все по-малко млади българи и техните близки да изкарват празниците през Фейсбук, Скайп и различните програми, които са останали единствената връзка между тях.

Какви ще са каузите Ви в 44-тото Народно Събрание?

- Безспорно домакинството ни като Европейска столица на културата е невероятна възможност за града ни. Представянето ни е от изключителна важност за самочувствието ни, за бизнеса, за по нататъшното развитие на града.В Пловдив има прекрасни хора: художници, писатели, културни дейци - трябва диалог с тях, те са професионалисти.Финансирането от държавата също е важен фактор- нееднократно съм повдигала тези въпроси в Общинския съвет,сега ще имам възможност да го направя и от трибуната в парламента.

Другите ми каузи ще са в полза на младите хора и тяхното подпомагане-да се учат,да практикуват,да спортуват,да бъдат полезни на обществото и на тях самите.