Вицепремиерът и съпредседател на коалиционния партньор на ГЕРБ в управлението - "Обединени патриоти", Валери Симеонов отхвърли обвиненията, че носи отговорност за работата на Държавната агенция за българите в чужбина, в която от три дни текат арести по подозрения за злоупотреби, и обяви, че, напротив, е свършил много работа за подобряване на положението на българските общности зад граница.

В извънредно изявление пред медиите заради исканията на ДПС за оставката му Симеонов подчерта, че законово не носи отговорност за работата на агенцията и че функциите му са единствено да координира действията й, пише Дневник. "Стриктно, прецизно и ефективно си изпълнявам задълженията по координация на тази агенция", заяви той.

Вицепремиерът посочи три свои успеха: законодателни промени, благодарение на които над 7 хил. души от общностите зад граница са се включили в пазара на труда в България, поправки, улесняващи получаването на синя карта за граждани от български произход, и засилване на работата на агенцията с български общности в Украйна, Западните покрайнини, Унгария, Македония, Албания.