"Тангото е танц на страстта. Танц на тъгата. Танц на нежната любов. Тангото не е просто сбор от танцови фигури - то е дълга повест, разказваща за страданието и радостта, за раздялата и срещата, за страстта и нежността. Тангото е състояние на духа", казва световноизвестният аржентински балетист  Хулио Бока. Писателят Борхес допълва:"Тангото е пряк израз на това, което поетите се опитват, но не могат да изразят с думи: вярата, че битката може да е и удоволствие."

На 11 декември светът празнува Деня на тангото. 11 декември е рождената дата на две от най-известните личности в историята на най-чувствения и изкусителен танц. През 1890 г. е роден певецът и композитор Карлос Гардел, може би най-емблематичната фигура в света на аржентинското танго, а през 1899 г. - цигуларят и композитор Хулио Де Каро, един от големите новатори в историята на танго-музиката. 

За този специален танц днес разговаряме с преподавателите по Аржентинско танго - пловдивчаните Мата и Венци. Какво означава ТАНГО, къде са корените на този страстен танц, как един кавалер трябва да покани дама на танц и други тънкости танцьорите разкриват пред водещия на предаването СЕЛФИ по Трафик ТВ Илия Чолаков.

*Илия Чолаков е един от най-известните салса инструктори в Пловдив, участвал е в много международни фестивали. Преди няколко години основава "Ройс Денс Студио", което се развива много успешно. В Трафик ТВ Илия Чолаков прави първите си стъпки като телевизионен водещ.