Смятам, че наблюдавахме един логичен процес по избор на председател на Народното събрание, това беше една формула, която беше дискутирана още преди провеждането на изборите – ГЕРБ като първа политическа сила има правото да направи това предложение,  ДПС, с които те бяха заявили, че имат общи политики, както и ИТН, която беше един логичен подкрепящ тази формула. Това коментира пред Euronews социологът от “Алфа Рисърч” Боряна Димитрова.

Според нея не е могло да се очаква друга формула, освен тази.

За политолога Ирена Тодорова, по-изненадващо е било поведението на ИТН, тъй като по думите ѝ те вече са в българския парламент отдавна.

„Струваше ми се, че техният антисистемен характер е вече опитомен от парламентаризма и те ще започнат да се проявяват като една класическа, предвидима политическа партия, която до голяма степен си знае и цената и мястото. Това, което ИТН прави в последните няколко дни е изкуствено да си вдига цената“, каза тя.

Според нея озадачаващо е настояването на ИТН да получат третия мандат, с който да съставят правителство.

„Изглежда се върви към някакъв подобен сценарий, който буди у мен няколко въпроса – какво би донесло това за Борисов и за Пеевски, да подкрепят един такъв кабинет на ИТН, и това достатъчно условие ли е за някаква стабилност в следващата една година. Не е ли по-страшният сценарий този, вместо да отидем на нови избори?“, коментира още Тодорова.

Според Боряна Димитрова е логично водещата политическа сила да бъде ГЕРБ, както при избор на председател на НС, така и при сформиране на правителство.

„Другото е една екзотика, даже бих казала нещо повече от това, че не са разбрали къде е мястото им – това е една степен на арогантност и на неразбиране на политическия живот. Мнението ми е, че до такъв трети мандат едва ли би се стигнало“, коментира още Димитрова.