Настоящата Европейска комисия, чийто мандат изтича на 30 октомври, ще направи последен опит да убеди страните членки да приемат България и Румъния в Шенген и по суша.

Темата ще бъде дискутирана на започващо по-късно в четвъртък заседание на министрите на вътрешните работи от ЕС в Люксембург, съобщава „Дневник”.

Еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон заяви в понеделник в Европейския парламент, че България и Румъния са положили "всички усилия" да отговорят на очакванията на страните членки и че разчита съветът да вземе положително решение и за влизането им по суша.

Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС, също изрази очакване, че двете държави ще бъдат приети "към края на годината", но намекна, че все още няма нужното единодушие на страните членки.

София и Букурещ получиха достъп до бизвизовото пространство на ЕС миналия декември, но само с въздушните и морските си граници, тъй като Австрия наложи вето върху пълното им приемане, настоявайки двете държави да подобрят граничния си контрол и да регистрират всички мигранти, пристигащи по външните им граници.

Очаква се сега вътрешните министри, които ще разгледат основно текущото състояние на Шенген, след като още държави въведоха проверки по вътрешните граници, да изслушат доклад на унгарското председателство за прилагането на шенгенското законодателство в България и Румъния.

Съветът подчертава, че определянето на датата за премахване на проверките по вътрешните сухопътни граници с България и Румъния изисква допълнително решение на съвета.

Министрите ще направят равносметка на цялостното състояние на шенгенското пространство. Комисията ще представи Шенгенския барометър - двегодишен доклад, който разглежда развитието, възникващите заплахи и развитията за шенгенското пространство. Министрите ще обменят мнения относно изпълнението на приоритетите от годишния цикъл на Шенгенския съвет. Дискусията ще се фокусира върху приоритета, свързан с повишаване на устойчивостта на външните ни граници, се казва в съобщение на Европейската комисия.

Комисар Йохансон ще информира министрите и за подготовката за прилагането на новия Пакт за миграция и убежище, което трябва да започне от средата на 2026 г.

Предвижда се на заседанието да бъдат обсъдени и предложения регламент за предотвратяване и борба със сексуалното насилие над деца, последствията и последиците за ЕС от външни конфликти, особено в Украйна и Близкия изток, и борбата срещу трафика на наркотици и организираната престъпност.