Народното събрание днес ще гласува проектокабинета „Желязков“.  Първата политическа сила – ГЕРБ – СДС номинира Росен Желязков за министър-председател ,а лидера на формацията Бойко Борисов заяви, че те ще предложат кабинет на малцинството.

До този момент освен ГЕРБ – СДС, единствено ДПС са заявили, че ще подкрепят Желязков за премиер и предложената структура на Министерски съвет . Двете формации излъчиха 115 депутати, при необходими 121 за гласуването на кабинет. От Движението за права и свободи обаче изключиха Айсел Руфад,  а и свалиха доверие от Рамадан Аталай. Въпреки това последният все още е в парламентарната група на ДПС.

При тази ситуация двете партии имат 114 депутати.  По този начин правителството на Росен Желязков може да бъде избрано по два начина. Първият е с намирането на 7 необходими гласа от другите парламентарни групи, а другият – 13 души да не се явят в пленарната зала и кворумът да падне 227 депутати. Теоретично кабинет може да мине и с 62-ма депутати, тъй като необходимия минимален кворум е 121 народни представители.

Очаквано погледите са насочени към парламентарната група на „Величие“. Формацията е раздирана от скандали между идеолога Ивелин Михайлов и председателят Николай Марков. Първият твърди, че част от депутати на „Величие“ са склонили да подкрепят кабинет на ГЕРБ – СДС, като дори разкри, че е бил заплашван да бъде ликвидиран физически.  От своя страна лидера на формацията запази мълчание.  Новата партия в парламента има 13 депутати, което значи, че дори без да подкрепят кабинета, ако не влязат в пленарна залата – то ГЕРБ – СДС и ДПС ще имат необходимите гласове.

Не е ясно и двамата нечленуващи в групи - Айсел Руфад и Калоян Методиев как ще гласуват. Не е невъзможно и от други формации отделни депутати да подкрепят кабинета, като за това се говори, че е възможно от ИТН и ПП – ДБ.

Гласуването днес ще покаже дали България ще има кабинет на малцинството.

Предложеният състав на Министерски съвет се състои от министър-председател, един зам.-председател и 19 министри. Проектокабинетът на ГЕРБ - СДС предизвика различни политически реакции.

Състав на Министерски съвет

Министър-председател: Росен Желязков ( ГЕРБ)

- вицепремиер и министър на иновациите и растежа - Томислав Дончев (ГЕРБ)

- министър на финансите - Людмила Петкова (действащ служебен министър)

- министър на външните работи - Даниел Митов (ГЕРБ)

- министър на вътрешните работи - Калин Стоянов (действащ служебен министър)

- министър на регионалното развитие - Николай Нанков (ГЕРБ)

- министър на труда - Деница Сачева (ГЕРБ)

- министър на отбраната - Атанас Запрянов (действащ служебен министър)

- министър на правосъдието - Мария Павлова (действащ служебен министър)

- министър на образованието - Красимир Вълчев (ГЕРБ)

- министър на здравеопазването - Костадин Ангелов (ГЕРБ)

- министър на културата - Любен Дилов (ГЕРБ)

- министър на земеделието - Георги Тахов (действащ служебен министър)

- министър на околната среда - Ивелина Василева (ГЕРБ)

- министър на транспорта - Георги Гвоздейков (действащ служебен министър)

- министър на икономиката - Теменужка Петкова (ГЕРБ)

- министър на енергетиката - Делян Добрев (ГЕРБ)

- министър на електронното управление - Владимир Темелков (ГЕРБ)

- министър на туризма - Евтим Милошев (действащ служебен министър)

- министър на спорта - Красен Кралев (ГЕРБ)