Три паркинга в центъра на Пловдив ще бъдат премахнати за сметка на пешеходни зони. Два от тях се намират на улица „Отец Паисий”, чиято реконструкция започна вчера. Те са намират в участъка между улица „Патриарх Евтимий” и тупика до Пощата.  Друг паркинг, който ще бъде премахнат е този пред Райфайзен банк зад Католическата катедрала. Пространството ще влезе в площада, който ще бъде към Голямата базилика.

Към това трябва да се добави, че ще има нова организация на паркирането по улиците „Отец Паисий” и „Христо Г. Данов”. Там паркирането ще стане успоредно, като ще се разширят тротоарите.  По „Иван Вазов” ще бъдат премахнати най-много паркоместа.  Освен паркинга до Военния клуб, в зоната около Тютюневия град ще бъде забранено паркиране.

3 месеца ще продължи ремонта на ул. „Отец Паисий“. Трасето все пак ще бъде достъпно за доставчици, но преминаването без наложителна причина от там ще бъде ограничено.

Улицата попада в територия богата на археология и е възможно по време на ремонтните дейности да бъдат открити разкопки, но кметът Иван Тотев успокои, че това е предвидено и че ще се работи активно с експерти и Археологическия музей в Пловдив.

Предвижда се освен реконструкция на трасето и пешеходните зони, да бъде изградена и първата иновативна система за сметосъбиране, която ще бъде подземна. Това ще реши проблема с огромните контейнери за смет, които към момента грозят успоредната улица на Главната.