Регистрацията на двете крила на ДПС за изборите коментираха конституционалистите Орлин Колев и Наталия Киселова пред NOVA.

„Изборният кодекс допуска да се явят две партии като общ субект – коалиция от партии – в рамките на изборния процес. Така че няма пречка Движението за права и свободи да бъде само наименование на коалиция, в случая Движение за права и свободи – Ново начало, ако в нея не влиза политическият субект“, посочи Киселова и даде пример как през 2001 г. Национално движение „Симеон II“ е името на коалиция, която се състои от „Партия на българските жени“ и клуб „Възраждане“.

„Изборният кодекс е предвидил, че да се използва името или съкращението на наименованието на партия в името на коалиция, трябва да стане със съгласието на ръководството на парламентарната група“, обясни още конституционалистът. „Единият субект е с политическа партия ДПС, а другият е със съгласието на ръководството на парламентарната група“, посочи още Киселова.

Колев каза, че: „Изборният кодекс въвежда две ограничения на партиите и коалициите в изборния процес. Това са – всяка политическа партия да не участва в повече от една коалиция и абревиатурата на партията и коалицията да не се повтарят. Ако приемем, че ДПС, като политическа партия, участва в една от коалициите на фракциите, то дотук няма нарушение на ИК. Въпросът е в абревиатурата. И след като тя се определя от участниците в коалицията, никой друг не може да прецени как да се наименува тя. В този смисъл единият от субектите следва да смени абревиатурата, ако и двете коалиции бъдат допуснати за участие в изборите. Но това е хипотеза, при която ДПС участва само в едната от коалициите.“

Киселова обясни: „Ако ЦИК не желае да влиза във вътрешнопартийния спор, може да постъпи така, че едната коалиция да има пълното наименование Демокрация за права и свободи, а другата Движение за права и свободи – Ново начало. Да кажат, че това да различни субекти и да пуснат и двете коалиции за участие в изборите.“ Тя допълни, че парламентарната група се ръководи от Делян Пеевски, при него е съкращението на името и при него би трябвало да бъде допустимостта, а другите трябва да се явят с пълно наименование.

Колев каза, че решението на ЦИК е Соломоново, но не е реално такова. „Приети са документите, но е абсурдно да не приемеш документи с входящ номер“, каза той. „ЦИК отлага неизбежното във времето – да се произнесе с решение. Може би ситуацията е налагала подобно действие. Което не е оправдание“, допълни конституционалистът.

„ЦИК са подценили борбата за първа регистрация и не можеха дълго време да решат как да постъпят. Излизането от ситуацията е – няма да има първи и втори, а ще регистрират направо трети. След това ще оформят кой и кога е подал документите. Ще поискат от ГРАО да провери валидността на подписите в подкрепа на регистрацията на двете коалиции и ще прегледат другите документи, които на пръв поглед са формални, но ще търсят грешка, за да регистрират, или откажат регистрация. После това подлежи на съдебен контрол пред ВАС. Производството е бързо, сроковете текат в дни. След като ВАС постанови решение, ЦИК ще трябва да или регистрира, или да откаже регистрация, или да има промяна в състава на коалиция“, обясни Киселова.

Колев допълни, че решението на ЦИК за допускане или отхвърляне може да се обжалва и от двата субекта.