Двама кандидат-кметове се открояват сред останалите в битката за Пловдив – това са настоящият кмет Иван Тотев от ГЕРБ и Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“. Това показват данните от представително проучване на предизборните настроения сред пълнолетните граждани на Пловдив, проведено от екип с ръководител гл. ас. д-р Вяра Ганчева за Института за Модерна политика. Анкетирани са 990 пловдивчани, интервютата са „очи в очи“ по домовете им, а периодът е втората седмица на септември 2015 г.

Наблюдаваме предизборната ситуация в няколко най-интересни града и Пловдив несъъмнено е един от тях – тук състезанието за кметския пост се очертава като изключително оспорвано. Още от зимата насам се очертава ясен положителен тренд при заявяващите подкрепа за адв. д-р Дани Каназирева, като същевременно ерозира подкрепата за кмета Иван Тотев и неговия предшественик.

В началото на годината Иван Тотев е привличал гласовете на 37-39% от пловдивчани, днес те вече са малко над 30%. Атанасов също губи избиратели и вече доближава само 20% подкрепа. В същото време Дани Каназирева отбелязва постоянен ръст и днес за нея биха гласували 24% от избирателите. По-внимателният анализ показва, че тенденцията за плавно свиване на избирателната подкрепа за Тотев и Атанасов навярно ще продължи, имайки предвид очакваното засилване на кампаниите на Георги Гергов и БСП, от една страна, и на Здравко Димитров – от друга. Първите могат да повлияят върху част от избирателите на Атанасов, а вторите – на Тотев.

Така новините от това изследване са две:

Ще има втори тур в Пловдив

Той ще сблъска Тотев и Каназирева

Подкрепата за Георги Гергов и Здравко Димитров е в рамките на 6-8% и те нямат шансове за достигане до втори тур, а останалите кандидати (Павел Шопов, Атанас Панчов и другите) имат съвсем ниски резултати, които не представляват интерес.

При втория тур между Иван Тотев и Дани Каназирева съотношението на силите засега е изравнено – 31% срещу 31% подкрепа, което означава, че няма нищо предварително известно и изненадите са напълно възможни.

В Общинския съвет също не се очертава самостоятелно мнозинство за някоя от партиите. ГЕРБ може да разчита на около 35% от избирателите – повече, отколкото кандидата им за кмет, „Съюз за Пловдив“ -19-20%,  за ВМРО/ПФ  очакваме около 17-18% подкрепа, Реформаторският блок - 6,5 %,  БСП може да достигне 8-9% , а ДПС – 3,5 %.