Новият областен управител на Пловдив Здравко Димитров-Зико официално ще встъпи в длъжност в понеделник. Церемонията е насрочена за 10 часа сутринта, когато досегашният губернатор Розалин Петков ще предаде ключа на Областната управа на Димитров. Здравко Димитров за втори път ще поеме поста на областен управител, след като изпълняваше същата длъжност през 2011 и 2012 година. След падането на кабинета Борисов 1, мястото зае Венцислав Каймаканов, а след като ГЕРБ се върна на власт, областен стана Розалин Петков.

След местните избори обаче премиерът Бойко Борисов реши да назначи отново Здравко Димитров на поста.

„Зико ми е приятел”, заяви на въпрос на TrafficNews.bg премиерът Борисов още преди изборите.

Сега най-вероятно заради добрите резултати и заради доверието, което има министър-председателят към Димитров, го назначава отново на отговорния пост.

"Събрах в Пловдив непримирими врагове", заяви в Пловдив премиерът Бойко Борисов, визирайки кмета Иван Тотев и новоназначения областен управител Здравко Димитров.

"И ако те не работят за благото на народа, владиката ще ги накаже.", заплаши премиерът в петък, когато съобщи, че е подписал заповедта за назначаването на Димитров на поста.

Кой е Здравко Димитров? 

Здравко Димитров е роден на 22.05.1963 година в Пловдив. Завършил е средното си образование в СУ ”Васил Левски”- Пловдив.

Завършва Пловдивски университет ”Паисий Хилендарски” като бакалавър по спортна педагогика.

През 2002 година защитава магистратура по психология в Пловдивски университет ”Паисий Хилендарски”.

През 2011 година защитава магистратура по публична администрация в ПУ ”Паисий Хилендарски”. Магистър по финансов мениджмънт в СА ”Д. А. Ценов” – гр. Свищов.

През периода 1981г. – 1991г. е състезател по баскетбол в ЦСКА, ССК ”Академик” – Пловдив. От 1991 г. до 2007 г. се занимава с частен бизнес.

От 1994 г. до 2007г. е Президент на Баскетболен клуб „Академик“ - Пловдив. Участвал е в националния отбор по баскетбол и е носител на международни и национални награди. Член е на УС на БФБ и УС на ЛЗД „Сокол“ – Пловдив.

През ноември 2007 година печели мажоритарни избори за кмет на район „Западен” в гр. Пловдив с мандат 2007 – 2011г.

С Решение № 824 от 14 ноември 2011 година на Министерски съвет на Република България с министър-председател Бойко Борисов е назначен за областен управител на област Пловдив.

Народен представител в 42 и 43 Народно събрание.

Здравко Димитров е семеен, с две дъщери

TrafficNews.bg