След балотажа управлението в Стамболийски поема Георги Мараджиев, в Съединение кметът е Атанас Балкански, а в Родопи за втори мандат е избран Пламен Спасов. От първия тур Марица и Раковски избраха кметовете Димитър Иванов и Павел Гуджаров. ГЕРБ изгуби изборите в Хисаря, където спечели кандидатът на Партия на зелените.

Трима са новите кметове на БСП след балотажа в област Пловдив.

Асеновград отново ще се управлява от д-р Емил Караиванов, Брезово поема Радньо Манолов и Сопот кметското място заема Деян Дойнов. Още на първи тур жителите на Садово гласуваха доверие на досегашния кмет Димитър Здравков.

Реформаторите имат двама кметове, избрани на втори тур – Георги Георгиев в Калояново и Ради Минчев в Перущица.

ДПС печели единствено в община Лъки, където още на първи тур бе преизбран Валентин Симеонов.

В останалите 5 общини, избраните кметове са подкрепени от различни партии и коалиции. За трети мандат в Карлово бе избран Емил Кабаиванов, издигнат от МК „Обединени за нашата община“ с участието на РБ и е подкрепена от ГЕРБ. Също за трети път община Първомай ще бъде управлявана от Ангел Папазов, издигнат от Социалдемократическа партия. Досегашната кметица на Хисаря Пенка Ганева отстъпи кметското място на Пенка Дойкова от Партия на Зелените, а в Куклен кметското място заема Мария Белчева от Зелена Партия. Още на първи тур бе преизбран за кмет на Кричим досегашният управляващ Атанас Калчев от ПП „Движение за нашия град“.

Ето и подробните резултати от изборите в област Пловдив:

След балотажа управлението в Стамболийски поема Георги Мараджиев от ГЕРБ с убедителна победа пред опонента си от БСП Венера Башова. Разликата между двамата е 34%. Побета на Мараджиев бе очаквана, след като на първи тур той бе с близо 22 % преднина.

В Съединение кметът е Атанас Балкански от ГЕРБ. Той печели в минимална разлика балотажа, след като на първия тур разликата между него и другият кандидат бе близо 5% в полза на Георги Руменов от Местна коалиция „Сдружение за община Съединение“. На втори тур обаче Балкански поведе с малко над 2%, пише дарик.

В Родопи за втори мандат бе избран Пламен Спасов от ГЕРБ. Той получи доверието на близо 6 850 избиратели, като за опонента му Павел Михайлов от БСП са гласували с над 1000 души по-малко. Победата на Спасов бе очаквана, тъй като на първи тур, Спасов водеше с над 17%.

От първия тур бе избран кмет на община Марица –това бе Димитър Иванов от Коалицията между ГЕРБ и Обединени земеделци ( 53,41%). В Раковски, също на първи тур, след като досегашнят кмет Иван Антонов от ГЕРБ се отказа от надпревата за кметското място, то бе спечелено от съпартиеца му Павел Гуджаров с 64,23%.

Асеновград отново ще се управлява от д-р Емил Караиванов, издигнат от Коалиция „БСП, АБВ и Екогласност“. Той печели на втори тур с над 25% от гласоветете на избирателите в сравнение с неговия опонент Силвия Хубенова от ГЕРБ. На първи тур разликата между двамата бе близо 9% отново в полза на досегашният кмет.

Управлението на община Брезово отново поема Радньо Манолов от БСП с 54% от гласовете. Негов опонент бе Стоян Минчев от МК „Бъдеще за община Брезово“, който взе 45% от гласовете. На първи тур победата на червения кандидат бе под въпрос, тъй като разликата между него и Стоян Минчев бе по-малко от 8%.

В Сопот кметското място заема Деян Дойнов от БСП. Той отстрани на втори тур досегашният управляващ Веселин Личев от МК „Заедно за просперитета на Сопот и Анево. Разликата между двамата на първи тур бе близо 3%, като тази разлика се запази и на втори тур.

Още на първи тур жителите на Садово гласуваха доверие на досегашния кмет Димитър Здравков от БСП. Той спечели убедително с близо 72% на своя опонент Георги Буков от ГЕРБ, който събра едва 23% от гласовете.

Георги Георгиев от Реформаторския блок спечели доверието на близо 4000 избиратели в Калояново, а неговият опонент от ГЕРБ Йонко Вангов малко над 1500 гласа. Може да кажем, че победата на Реформатора бе очаквана, тъй като на първи тур разликата между двамата кандидат-кметове бе над 18% в полза на новоизбрания кмет.

ДПС печели единствено в община Лъки, където още на първи тур бе преизбран Валентин Симеонов. Той спечели убедително кметската надпревара с малко над 50% срещу опонента му от ГЕРБ Пламен Райчев. Той взе малко над 21%.

За трети мандат в Карлово бе избран Емил Кабаиванов, издигнат от МК „Обединени за нашата община“ с участието на РБ и подкрепена от ГЕРБ. Негов опонен бе независимият кандидат Димитър Шивиков от Инициативен комитет. Кабаиванов взе на втори тур малко над 56%, като, че победата му бе очаквана, тъй като на първи тур той водеше пред своя опонент с двойно повече гласове.

Също за трети път община Първомай ще бъде управлявана от Ангел Папазов, издигнат от Социалдемократическа партия. Той получи доверието на малко над 5% повече от избирателите на втори тур спрямо неговия опонент Христо Вълчев от ГЕРБ. Едва 0,33% бе разликата между двамата кандидати на първи тур.

В Хисаря на втори тур настъпи обрат - досегашната кметица Пенка Ганева от ГЕРБ отстъпи кметското място на Пенка Дойкова от Партия на Зелените. Разликата между двете на втори тур е 355 гласа в полза на Дойкова, като след като на първи тур досегашната кметица водеше с цели 13%.

В Куклен кметското място заема Мария Белчева от Зелена Партия. Тя спечели убедително на втори тур срещу опонента си от ДПС Наил Рустем. Тяхната разлика е над 38% в полза на Белчева. На първи тур надпреварата между двамата бе далеч по-оспорвана. Тогава разликата им бе едва 4%.

Още на първи тур бе преизбран за кмет на Кричим досегашният управляващ Атанас Калчев от ПП „Движение за нашия град“. Той спечели убедително със 71% на своя опонент Атанас Бъбаров от МК „Бъдеще за Кричим“.

Иван Тотев: Победа с един глас е победа

Още за местния вот вижте ТУК

ТrafficNews.bg