Един от емблематичните пловдивски магистрати - съдията от Районен съд Кирил Николов смени съдебната зала и влезе в ново амплоа на винопроизводител. Той подаде молба за напускане през октомври и преди няколко дни ВСС гласува неговото освобождаване. Вчера колегите му го изпратиха с наздравици от неговото собствено вино, като за изпроводяк му подариха дъбово буре за вино и задължителният в подобни моменти часовник. В интервю за списание "Бахкус" Николов казва:

"Избрах да правя вино, защото то изисква честност и почтеност - есенция, която най-много ценя и в досегашната си професия, при все, че, уви, често липсва. Но трябваше да избирам - или професионален съдия, или професионален винар. Избрах виното и виното ме избра".

Винената страст на пловдивския съдия започва през 2000 година в семейното мазе с един 150-литров бидон и купешко грозде.

"Бидонът беше употребяван и струваше 15 лева, в него създадох 70 литра собствено вино. Бях щастлив!" - спомня си своята винена проходилка съдия Николов.

Отначало логиката му е чисто икономическа – "домашното ми вино е по-евтино от виното в магазина".

Започва с вярата, че като вложи качествено грозде ще пие истинско вино.

В добавка към виното получава и емоциите от покупката на гроздето, ронкането, мачкането,  миризмите в мазето, празненствата, когато виното стане за пиене.

С годините интересът на Кирил Николов нараства: самоограмотяване, курсове, семинари, лекции, дегустации.

 "Наясно съм, че само с грозде и бидон можех да достигна най-много до възхищението на съседа ми по мазе, но не и до професионални успехи", казва той. Днес Кирил Николов и приятели имат професионални стоманени съдове за винифициране на около 20 тона вино годишно /около 30 000 бутилки- б.а./, които са основата на малката винарска изба в Перущица.

"Със заплатата на съдия не мога да генерирам средства, за да стартирам сам този бизнес, затова го правя с приятели-бизнесмени, които също като мен са увлечени във виното. За тях винопроизводството е преди всичко страст, а не основен бизнес. Истинската ни търговска дейност тепърва предстои, защото не е почтено да правя нещо, което е в разрез със съдийската етика", обяснява Кирил Николов пред "Бахкус".

Той очаква, че 2016-а ще бъде година на изпитания за него, защото за първи път ще получи оценката на пазара за собствените му вина. И откровено споделя, че правенето на вино е нещо съвсем различно от продаването на вино.

Сигурен е, че не след дълго ще дойде времето да опита с висококачествени тероарни вина от високия ценови клас.

Кирил Николов има 16 години стаж в правораздавателната система. Бил е съдия в много дела с висок обществен интерес. Последното дело, което предизвика бурен обществен дебат бе процесът срещу гръцкия студент Христос Боскос, където на втора инстанция присъдата му бе заменена с административно наказание, след като съдебният състав приложи прославутия член 78A. Извън съдебната си практика Кирил Николов има различни артистични изяви - той рисува, пише поезия и проза, а всеки петък слага готварската престилка и готви в ресторант "Малкия двор". Освен това е доброволец в Планинската спасителна служба и ски учител. 

Защо съдия Николов напусна системата и кое от всичките му хобита ще се превърне в професия, ще разберете от интервюто, което той даде за TNS.bg!

TNS.bg